Składniki potrzebne na tort szpinakowy
Składniki na ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku,
- 2/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
- niepełna szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 300 ml śmietanki 36%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 125 g serka mascarpone,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- ziarna z owocu granatu.
Jak przygotować tort szpinakowy?
Szpinak przełożyć do blendera i dodać tłuszcz. Utrzeć na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zblendowany szpinak, połączyć składniki. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego wcześniej (około 5 minut) piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180°C. W misce ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier, serek mascarpone i olejek waniliowy. Wymieszać.
Ostudzony placek delikatnie skroić z wierzchu (żeby miał w miarę równą powierzchnię), wyłożyć masę. Odciętą z góry część delikatnie pokruszyć i posypać nim masę, na wierzchu ułożyć ziarna granatu.