StoryEditorPrzepisy

Przepis na tort szpinakowy

27.03.2021., 08:03h
Nie lubiłeś szpinaku będąc dzieckiem? Teraz oszalejesz na jego punkcie! Szczególnie jako składnik pysznego, świątecznego tortu z serkiem mascarpone i granatem. Jak zrobić tort szpinakowy?

Składniki potrzebne na tort szpinakowy

Składniki na ciasto:
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 2/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
  • 300 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 125 g serka mascarpone,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • ziarna z owocu granatu.

Jak przygotować tort szpinakowy?

Szpinak przełożyć do blendera i dodać tłuszcz. Utrzeć na jednolitą masę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać zblendowany szpinak, połączyć składniki. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego wcześniej (około 5 minut) piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180°C. W misce ubić na sztywno śmietankę. Dodać cukier, serek mascarpone i olejek waniliowy. Wymieszać.
Ostudzony placek delikatnie skroić z wierzchu (żeby miał w miarę równą powierzchnię), wyłożyć masę. Odciętą z góry część delikatnie pokruszyć i posypać nim masę, na wierzchu ułożyć ziarna granatu.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. listopad 2024 16:45