StoryEditorPrzepisy

Przepis na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

01.08.2021., 10:08h
Czerwona porzeczka to prawdziwa skarbnica witamin i przeciwutleniaczy. Fantastycznie pasuje do wszelkich ciast, sezonowych deserów i lekkich, letnich lemoniad, ale nie tylko! Delikatnie kwaśny smak czerwonej porzeczki komponuje się wręcz idealnie z aromatycznym mięsem. My proponujemy wykorzystać ją do przygotowania sosu porzeczkowo-chrzanowego, który dopełni smak pieczonych udek kurczaka. Jak je przygotować?

Składniki potrzebne na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym

  • 10 udek z kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • curry,
  • słodka papryka,
  • kilka ziarenek kolendry,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 50 ml wina czerwonego,
  • 3 łyżki cukru.
     

Jak przygotować udka z sosem porzeczkowo-chrzanowym

Mięso natrzeć przyprawami, dodać przetarty przez praskę czosnek i olej, wymieszać. Mięso piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

Porzeczki oczyścić z gałązek, przełożyć do garnka, podlać winem, dodać cukier i smażyć, aż porzeczki się rozpadną. Gdy porzeczki nieco ostygną, dodać chrzan i wymieszać.

Upieczone mięso podawać z sosem porzeczkowo-chrzanowym.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 12:59