Składniki potrzebne na udka pieczone z sosem porzeczkowo-chrzanowym
- 10 udek z kurczaka,
- sól, pieprz,
- curry,
- słodka papryka,
- kilka ziarenek kolendry,
- 4 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka czerwonych porzeczek,
- 1 łyżka chrzanu,
- 50 ml wina czerwonego,
- 3 łyżki cukru.
Jak przygotować udka z sosem porzeczkowo-chrzanowym
Mięso natrzeć przyprawami, dodać przetarty przez praskę czosnek i olej, wymieszać. Mięso piec około 50 minut w temperaturze 180°C.
Porzeczki oczyścić z gałązek, przełożyć do garnka, podlać winem, dodać cukier i smażyć, aż porzeczki się rozpadną. Gdy porzeczki nieco ostygną, dodać chrzan i wymieszać.
Upieczone mięso podawać z sosem porzeczkowo-chrzanowym.