Wykonanie: Mak przepłukać i gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sicie i zmielić dwukrotnie. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić.
Tłuszcz kokosowy rozpuścić, dodać mak, żurawinę, płatki migdałowe, syrop oraz sok z pomarańczy. Banany utrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, jabłko starte na tarce i wymieszać z bananem. Masę makową wymieszać z bananem, jabłkiem oraz resztą składników, po czym wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć do przestudzenia. Tłuszcz rozpuścić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i też rozpuścić. Czekoladą polać upieczone ciasto, odstawić do przestudzenia.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Tłuszcz kokosowy rozpuścić, dodać mak, żurawinę, płatki migdałowe, syrop oraz sok z pomarańczy. Banany utrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, jabłko starte na tarce i wymieszać z bananem. Masę makową wymieszać z bananem, jabłkiem oraz resztą składników, po czym wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć do przestudzenia. Tłuszcz rozpuścić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i też rozpuścić. Czekoladą polać upieczone ciasto, odstawić do przestudzenia.
Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala