Zupa grzybowa zapiekana
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300 g grzybów leśnych
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- 250 ml mleka
- 200 ml śmietany 36%
- 4 jajka
- ser mozzarella starty na małych oczkach
- tłuszcz do wysmarowania naczynek
Wykonanie:
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na maśle klarowanym. Grzyby obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do cebuli i czosnku, chwilę dusić. Mleko połączyć ze śmietanką, jajkami, solą i pieprzem. Dodać grzyby. Naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wlać porcję masy i posypać startym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na maśle klarowanym. Grzyby obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do cebuli i czosnku, chwilę dusić. Mleko połączyć ze śmietanką, jajkami, solą i pieprzem. Dodać grzyby. Naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wlać porcję masy i posypać startym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Życzymy Smacznego