StoryEditorPrzepisy

Przepis na zapiekaną zupę grzybową

14.10.2020., 13:10h
Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zapiekaną zupę grzybową. Życzymy smacznego.

Zupa grzybowa zapiekana

Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 g grzybów leśnych
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml mleka
  • 200 ml śmietany 36%
  • 4 jajka
  • ser mozzarella starty na małych oczkach
  • tłuszcz do wysmarowania naczynek
 
Wykonanie:

Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na maśle klarowanym. Grzyby obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do cebuli i czosnku, chwilę dusić. Mleko połączyć ze śmietanką, jajkami, solą i pieprzem. Dodać grzyby. Naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wlać porcję masy i posypać startym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

.



Życzymy Smacznego
Warszawa
8°C
Pochmurno
wi_00
pt.
wi_00
8°C
4°C
sob.
wi_00
16°C
4°C
niedz.
wi_00
22°C
11°C
pon.
wi_00
22°C
12°C
wt.
wi_00
20°C
12°C
11. kwiecień 2025 10:29