Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanych ziemniaków
- 6–7 ugotowanych ziemniaków,
- 1–2 cebule,
- 200–300 g kiełbasy lub pozostałe po obiedzie mięso,
- tłuszcz,
- sól,
- 1 jajko (na osobę),
- pietruszka,
- koperek lub szczypiorek.
Jak przygotować zapiekane ziemniaki?
Obrać ziemniaki (jeśli były gotowane w łupinach) i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę i pokroić kiełbasę/mięso w kostkę. Zrumienić na patelni cebulę na złoty kolor, dodać mięso.
Wszystko połączyć z ziemniakami, umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około 20 minut.
Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie
Wszystko połączyć z ziemniakami, umieścić w brytfannie i zapiekać w temperaturze 160°C około 20 minut.
Doprawić solą i posypać pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem. Podawać ze smażonymi jajkami, buraczkami lub ogórkami w occie