Składniki potrzebne na żeberka w marynacie miodowej pieczone ze śliwkami
- 1 kg żeberek, 200 g śliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju,
- 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Jak przygotować danie?
Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę.
Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut.
Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.