StoryEditorPrzepisy

Przepis na żeberka w marynacie miodowej pieczone ze śliwkami

03.10.2020., 08:10h
Aromatyczne żeberka wieprzowe  z miodową marynatą i pysznymi śliwkami to danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Czego będziesz potrzebować do ich przygotowania?

Składniki potrzebne na żeberka w marynacie miodowej pieczone ze śliwkami

  • 1 kg żeberek, 200 g śliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
 

Jak przygotować danie?

Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę.
Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut.
Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. listopad 2024 12:36