Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?
- 1 brokuł
- 5 ziemniaków
- 1½ l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- biała część pora
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 4 łyżki śmietany 18%
- liście jarmużu
- oliwa z oliwek
Jak przygotować zupę brokułową z chipsami z jarmużu?
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę i pora. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i dusić. W oddzielnym garnku zagotować bulion, dodać różyczki brokułu i zagotować. Przełożyć zawartość cebuli i gotować do miękkości warzyw. Zdjąć z gotowania, utrzeć blenderem, dodać śmietanę i doprawić. Zagotować.
Listki jarmużu oddzielić od grubych łodyg, porwać na mniejsze części. Natrzeć oliwą i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zupę podawać z chipsami.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala
Listki jarmużu oddzielić od grubych łodyg, porwać na mniejsze części. Natrzeć oliwą i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Piec w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zupę podawać z chipsami.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala