Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi i chlebem
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- 2 l bulionu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1/2 czerstwego chleba na zakwasie
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- sól
- pieprz
- pestki dyni
- olej
Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, łyżką wydrążyć środek z nasionami. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 180°C (nakłuć i sprawdzić, czy jest miękka). Gdy nieco przestygnie, obrać ze skórki, zalać bulionem i gotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju, a następnie dodać do gotującej się dyni. Dodać ocet, starty na małych oczkach imbir i powidła. Wszystko zmiksować. Pestki dyni posmarować olejem i piec w piekarniku (około 10 minut) w temperaturze 200°C, aż staną się chrupiące. Chleb pokroić w kostkę. Zupę podawać z kostkami chleba i podpieczonymi pestkami dyni.
Życzymy Smacznego
Życzymy Smacznego