StoryEditorPrzepisy

Przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem

14.10.2020., 14:10h
Puść wodzę fantazji i gotuj jesienne zupy! Dziś przedstawiamy przepis na zupę dyniową z powidłami śliwkowymi i chlebem. Życzymy smacznego.

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi i chlebem

Składniki:
  • 1 dynia Hokkaido
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 l bulionu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 czerstwego chleba na zakwasie
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
  • olej
 
Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, łyżką wydrążyć środek z nasionami. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut w temperaturze 180°C (nakłuć i sprawdzić, czy jest miękka). Gdy nieco przestygnie, obrać ze skórki, zalać bulionem i gotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju, a następnie dodać do gotującej się dyni. Dodać ocet, starty na małych oczkach imbir i powidła. Wszystko zmiksować. Pestki dyni posmarować olejem i piec w piekarniku (około 10 minut) w temperaturze 200°C, aż staną się chrupiące. Chleb pokroić w kostkę. Zupę podawać z kostkami chleba i podpieczonymi pestkami dyni.

.



Życzymy Smacznego
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 10:20