StoryEditorPrzepisy

Przepis na zupę Harira

21.08.2021., 07:08h
Pod egzotyczną nazwą Harira kryje się tradycyjna, arabska zupa na bazie soczewicy i ciecierzycy, którą jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni marokańskiej. Jak przygotować tę orientalną zupę?

Składniki potrzebne na zupę Harira:

  • 200 g ciecierzycy ze słoika albo ugotowanej,
  • 70 g soczewicy czerwonej,
  • 2 cebule,
  • 400 g wołowiny,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 300 ml pasty pomidorowej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól, pieprz, szczypta szafranu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 150 g makaronu typu nitki.
     

Jak przygotować zupę Harira?

Mięso pokroić w kostkę i zalać 2,5 litra wody. Kiedy się zagotuje, zdjąć szumowiny i dalej gotować około godziny.

Wsypać suchą soczewicę, dodać masło, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plasterki seler naciowy. Gotować 20 minut. Dodać ciecierzycę ze słoika oraz suchy makaron. Gotować dalsze 20 minut.

Wlać pastę pomidorową, zagotować. Dodać szafran, imbir, kolendrę, sól i pieprz. Dodać natkę pietruszki.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 22:00