StoryEditorPrzepisy

Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkowy

13.09.2019., 16:09h
Pietruszka, cukinia i gruszka -  3 składniki, dzięki którym urozmaicisz niejeden jesienny obiad. Ale jak je połączyć? Najlepiej w formie kremu - istnej bomby witaminowej, która nie tylko wybornie smakuje, ale i wzmocni przed nadchodzącymi przymrozkami.

Składniki potrzebne na zupę krem pietruszkowo-gruszkowy

  • 3 duże pietruszki,
  • 1 ziemniak,
  • 1 gruszka,
  • 2 szalotki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 szklanki wody,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka śmietanki 36%,
  • 1 szklanka mleka 3,2%;
do podania:
  • 1 mała cukinia,
  • masło klarowane.

Jak przygotować krem?

Pietruszki, ziemniak, gruszkę i szalotki obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić wszystko na oliwie. Zalać wodą i gotować około 30 minut, a następnie zmiksować składniki na gładki krem.
Doprawić, dodać śmietankę, mleko i znów zagotować. Jeśli zupa jest za gęsta, dolać odrobinę wody. Cukinię pokroić na cienkie paseczki i tylko zeszklić na odrobinie oliwy (żeby były al dente).
Zupę podawać ozdobioną paskami cukinii.

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 23:52