Składniki na zupę śledziową na zimno
- 6 filetów ze śledzi (około 50–60 dag),
- 1/2 l wody,
- 200 g gęstego kefiru,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 100 g gęstej śmietany,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- cebula,
- 3–4 ziemniaki,
- sól do smaku.
Jak przygotować zupę śledziową
Śledzie umyć, zalać na kilka godzin wodą. Pokroić na małe kawałki. Przyprawy zalać pół litra wody i gotować na małym ogniu około 5 minut. Przestudzić i przecedzić.
Cebulę pokroić w pióra. Wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zupę odstawić na co najmniej godzinę. Podawać posypaną zieleniną z gorącymi ziemniakami – najlepiej na osobnym talerzu.
Cebulę pokroić w pióra. Wywar połączyć z kefirem i śmietaną, dodać śledzie, cebulę, doprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zupę odstawić na co najmniej godzinę. Podawać posypaną zieleniną z gorącymi ziemniakami – najlepiej na osobnym talerzu.