Przepis na kurzą pierś z gruszką w cydrze
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 gruszki,
- 1/2 szklanki cydru,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- curry,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- pęczek świeżego tymianku,
- liście szałwii.
Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło. Filety pokroić wzdłuż na połówki. Podsmażyć do miękkości mięsa z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, dodać obrane i pokrojone na ósemki gruszki. Zalać cydrem i podgrzewać, aż wyparuje. Dodać musztardę, rodzynki, przyprawy i zioła. Dusić około 5 minut, aby gruszki zmiękły, ale się nie rozpadły.
Przepis na flammkuchen z gruszką
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki razowej,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta drożdży,
- 1/3 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 36%,
- 2 żółtka,
- 1 czerwona cebula,
- 3 plastry szynki,
- 2 gruszki,
- 100 g sera z niebieską pleśnią – gorgonzola,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 100 g żółtego sera.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut, a następnie rozwałkować. Śmietanę wymieszać z żółtkami i posmarować ciasto, posypać startym na tarce serem. Rozłożyć pokrojoną szynkę, plastry cebuli, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i posiekane orzechy. Zapiekać 20–25 minut w temperaturze 220°C.
Przepis na mus z gruszek i owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg obranych i pokrojonych gruszek,
- 1 kg owocu czarnego bzu (same kuleczki),
- 1/2 szklanki gorącej wody,
- sok z 1 cytryny,
- opcjonalnie 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie: Do garnka przełożyć gruszki, zalać wodą i gotować, często mieszając, około 20 minut. Dodać owoce czarnego bzu i gotować na małym ogniu około 40 minut. Dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze 10 minut i utrzeć blenderem. Przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Mus podaje się do kanapek, np. z twarogiem, do mięs, np. gęsiny, kaczki, dziczyzny.