Przepis na przepyszny chutney morelowy
Składniki:
- 1 kg moreli,
- 2 papryczki chilli,
- około 2 cm korzenia imbiru,
- 1 łyżka gorczycy,
- 2 czerwone cebule,
- 100 ml octu winnego,
- 100 g rodzynek,
- 150 g cukru,
- 3 ząbki czosnku.
Wykonanie: Z moreli wyjąć pestki i umieścić je w garnku. Dodać ocet, cukier, rodzynki, pokrojoną w kostkę cebulę i gotować 20 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane w kostkę papryczki chilli oraz gorczycę i gotować do odparowania wody (około 35 minut). Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Przepis na niespotykane morele pieczone z ricottą i pistacjami
Składniki:
- 8 moreli,
- 150 g sera ricotta,
- 100 g pistacji solonych,
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
- 1 łyżka startej na drobnych oczkach skórki z cytryny.
Wykonanie: Ser utrzeć z syropem klonowym oraz startą skórką cytryny. Morele przekroić na połówki, usunąć pestki i ułożyć owoce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę napełniać przygotowanym serkiem i posypać posiekanymi pistacjami, lekko je dociskając. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na aromatyczne drożdżowe kwiatki z budyniem i morelami
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 100 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1/2 kostki świeżych drożdży,
- 150 ml mleka,
- 500 g mąki,
- szczypta soli,
- 1 budyń śmietankowy z cukrem,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- kilka moreli,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. W rondlu podgrzać delikatnie mleko, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut, aby rozczyn ruszył. Do miski wsypać mąkę, dodać ubite z cukrem żółtka, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i na końcu stopione, ostudzone masło. Wyrabiać dobrze ciasto i odstawić na godzinę, aby wyrosło. Chwilę znów wyrabiać, po czym uformować „wałeczki”. Kroić je na części dwucentymetrowej długości.
Morele przekroić na połówki i usunąć pestki. Na jedną bułeczkę potrzeba 7 części. Jedną należy rozpłaszczyć na kształt koła, a z pozostałych 6 zrobić nieduże kuleczki i ułożyć wokół koła, zostawiając wgłębienie na budyń i połówkę moreli. Do środka nałożyć ostudzony budyń i ułożyć na nim morelę. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.