Przepis na chrupiącą rybę ze szparagami w sosie holenderskim
Składniki: 1 szklanka panko (można zastąpić bułką tartą), 500 g ryby (np. dorsz, mintaj), 50 g masła, 4 łyżki pasty miso, pęczek szparagów, 1 łyżeczka sosu sriracha, 1 łyżka cukru, 4 ząbki czosnku, kawałek korzenia imbiru.
Składniki na sos holenderski: 100 g masła klarowanego, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 żółtka, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: W misce wymieszać roztopione masło, miso, srirachę, cukier, zmiażdżony czosnek i kawałek startego imbiru. W drugiej misce umieścić panko. Kawałki ryby maczać w sosie, a następnie w panko. Układać na formie do pieczenia jeden kawałek przy drugim. Od szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Posypać je solą, pieprzem, polać oliwą i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C razem z rybą.
Przygotować sos. Masło podgrzać – nie zagotowywać! Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na parze, dodać ocet. Do ubitych cieniutkim strumieniem wlewać masło, doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać ze szparagami, warzywami i sosem.
Przepis na placek ze szparagami, brzoskwinią i kurczakiem
Składniki na ciasto: 1/2 szklanki ciepłej wody, 50 g drożdży, 6 łyżek oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 2 szklanki mąki.
Składniki na farsz: 1 filet z kurczaka, 2 brzoskwinie, pęczek szparagów, sól, pieprz, suszona bazylia, 1 szklanka startego żółtego sera, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki kremowego twarożku śmietankowego.
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć, dodać wodę i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Ciasto rozwałkować i rozłożyć na dużej blasze. Od szparagów odłamać zdrewniałe części, część z nich skroić obieraczką w cienkie paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć szparagi, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć i przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni usmażyć filet pokrojony w kostkę z przyprawami, odstawić. Brzoskwinie pokroić na plastry i chwilę je podsmażać na patelni, aby delikatnie zmiękły. Ciasto posmarować twarożkiem, posypać połową startego sera. Ułożyć mięso, brzoskwinie, szparagi, posypać resztą sera. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią. Zapiekać około 20 minut we wcześniej (5–10 minut) nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.
Przepis na omlet ze szparagami
Składniki: 6 jajek, pęczek szparagów, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki startego sera, 1 szklanka rukoli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, szczypiorek, 1 czerwona cebula, 2 łyżki gęstej śmietany, masło do wysmarowania formy.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, aż cebula się zarumieni, doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem, włożyć rukolę, ułożyć usmażone szparagi z cebulą i czosnkiem. W misce ubić jajka ze śmietaną, oregano, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na szparagi. Zapiekać 15–20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.