Przepis na grillownego kurczaka w ziołach
Składniki: 2 czerwone papryczki chilli, 6 cebul, kawałek świeżego imbiru obranego i posiekanego, 8 ząbków czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/2 łyżeczki papryki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki brązowego cukru, 4 łyżki sosu sojowego, 4 limonki, 2 kg pałek z kurczaka, 200 ml keczupu.
Wykonanie: W blenderze utrzeć i wymieszać czerwone papryczki chilli, cebulę, szczyptę soli, imbir, czosnek, tymianek, kminek, paprykę, cukier, sos sojowy i sok z limonki. Natrzeć mięso solą i pieprzem, a następnie przyrządzoną marynatą i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Zamarynowanego kurczaka grillować z każdej strony po około 30 minut. Polać sokiem z limonki przed podaniem.
Przepis na grillowane banany z żurawiną i lodami
Składniki: 1/4 kostki masła, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka miodu, 4 łyżki rumu, 5 bananów ze skórką, lody pistacjowe, śmietankowe albo kokosowe do podania, kilka kropel olejku waniliowego, płatki migdałowe, konfitura z żurawiny.
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, olejkiem waniliowym i rumem. Banany naciąć i do każdego włożyć porcję przygotowanego masła. Każdy banan zawinąć w folię i układać na grillu nacięciem do góry, aby roztopione masło nie wyciekło za szybko. Następnie przełożyć je na drugą stronę. Banany powinny być lepkie i skarmelizowane. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Banany podawać z ulubionymi lodami, żurawiną, posypane płatkami migdałowymi.
Grillowane bataty z marynaty
Składniki: 6 batatów – wyszczotkowanych i pokrojonych w kliny (noże ze zwykłym lub falistym ostrzem), 4 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 1 limonka, 2 łyżki ziaren słonecznika, 50 g posiekanych orzeszków ziemnych, 1 chilli pokrojona w plasterki, pęczek szczypiorku.
Wykonanie: Nagrzać grill. Bataty pokroić w łódki, natrzeć olejem, rozłożyć na grillu i grillować 20 minut. Wymieszać olej sezamowy, sos sojowy, imbir, czosnek i sok z limonki. Zgrillowane bataty polać tak przygotowaną marynatą i grillować kolejne 30 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie. Zdjąć z grilla, posypać nasionami słonecznika i orzeszkami ziemnymi. Ułożyć plasterki chilli i posiekany szczypiorek.