Przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków
Składniki: ok. 8 dużych ziemniaków, 500 g mięsa mielonego, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia, sól, pieprz, papryka, majeranek, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 100 g żółtego sera, pęczek koperku.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na plastry. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem zeszklić na maśle. Dodać mięso i podsmażać. Doprawić do smaku.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Naczynie do zapiekania natrzeć tłuszczem, ułożyć plastry ziemniaków, na nie podsmażone mięso. Ułożyć resztą ziemniaków, zalać jajkami ze śmietaną, posypać serem i piec około 35 minut w temp. 180°C. Sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie i podawać z posiekanym koperkiem.
Przepis na szaszłyki ziemniaczane
Składniki: 2 sery halloumi, 2 filety z kurczaka, kilka pieczarek, ok. 20 młodych ziemniaków (wybrać te małe), sól, pieprz, słodka papryka w proszku, olej, zioła prowansalskie; składniki na marynatę do mięsa: 2 łyżki majonezu, 1 łyka musztardy.
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, natrzeć przyprawami, dodać musztardę, majonez i wymieszać. Odstawić na godzinę.
Ziemniaki oskrobać lub wyszczotkować, większe pokroić na połówki. Natrzeć olejem i przyprawami. Pieczarki przekroić na połówki, natrzeć olejem i przyprawami. Ser pokroić w większą kostkę. Na patyczki nakłuwać wg uznania: ziemniaki, ser, mięso, pieczarki – naprzemiennie.
Całość skropić olejem, posypać przyprawami. Piec ok. 25 minut w temp. 190°C.
Przepis na krem z młodych ziemniaków z szynką prosciutto
Składniki: 1 ½ litra bulionu, ok. 8 ziemniaków, 1 pietruszka (korzeń), ¼ selera, 2 cebule, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa; do podania: posiekana natka pietruszki, szczypiorek, prażone ziarna słonecznika, 150 ml śmietany 18%, kilka plasterków szynki włoskiej prosciutto.
Wykonanie: Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym. Warzywa obrać. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zrobią się miękkie. Dodać podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku, zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Podawać z posiekaną pietruszką, szczypiorkiem, ziarnami słonecznika i szynką.