Przepis na wiśnie w burbonie
Składniki: 500 g wydrylowanych wiśni, 1 szklanka wody, 1 szklanka bourbona, niepełna szklanka cukru, szczypta pieprzu cayenne, szczypta chili, pół łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: Zagotować wodę, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać pieprz, chili, cynamon i zagotować. Wrzucić wydrylowane wiśnie i ostudzić. Dolać bourbona i odstawić na 24 godziny do lodówki. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Przepis na grillowane bagietki z pieczonymi wiśniami i kozim serem
Składniki: 1 bagietka, 250 g wiśni, oliwa z oliwek, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, skórka otarta z 1 cytryny, 200 g koziego sera, listki świeżej bazylii, masło, zioła prowansalskie.
Wykonanie: Bagietkę pokroić lekko w poprzek na kromki. Każdą posmarować masłem i posypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blaszce i piec 20 minut aż się zrumienią. Wiśnie wydrylować, skropić oliwą i miodem i zapiekać na oddzielnej blaszce 20 minut. Gorące grzanki smarować serem, ułożyć upieczone wiśnie i posypać posiekanymi listkami bazylii.
Przepis na mus z wątróbki z konfiturą z wiśni
Składniki na mus z wątróbki: 100 g masła, 350 g wątróbki, 3 jajka, 3 łyżki soku z wiśni, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego;
Składniki na konfiturę: 400 g wiśni, 3 łyżki cukru, sok z cytryny.
Wykonanie: Masło stopić. Wątróbkę wypłukać, oczyścić z błonek. Przełożyć do naczynia. Dodać jajka, sok z wiśni, gałkę, sól, pieprz i całość utrzeć blenderem. Dodać stopione masło i wymieszać.
Masę rozlać do mniejszych foremek i piec około 25 minut w temp. 170°C. Wiśnie wydrylować (3 łyżki soku dodać do musu z wątróbki), dodać sok z cytryny i podgrzewać. Dodać cukier i wymieszać. Smażyć tak długo aż woda odparuje i zaczną gęstnieć. Upieczony mus podawać z konfiturą i bagietką.