3 przepyszne pomysły na dyniowe deseryTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 pomysły na dyniowe desery

31.08.2024., 12:00h

Lato ma się powoli ku końcowi, a do naszej kuchni zaczynają się powolutku wkradać coraz bardziej jesienne smaki. Jednym z nich jest między innymi dynia, która w wersji słodkiej podbije nie jedno podniebienie.

Przepis na dyniowe latte

Składniki: 200 g dyni pomarańczowej, obranej i pokrojonej w kostkę, 500 ml mleka, przyprawy: cynamon, szczypta mielonych goździków, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;

D podania: około 200 ml śmietany 36%, polewa czekoladowa.

Wykonanie: Dynię pokrojoną w kostkę zalać mlekiem i gotować. Dodać cukier, kawę, i przyprawy. Gotować, aż dynia zacznie się rozpadać, następnie utrzeć blenderem. Kawę rozlać do szklanek. Śmietankę ubić na sztywno i nałożyć do szklanek. Polać polewą czekoladową i delikatnie posypać cynamonem.

image
Dyniowe latte
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na tartę dyniową z mascarpone

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 50 g cukru, 1 cukier wanilinowy, szczypta soli, 3 łyżki zimnej wody, 150 g masła.

Składniki na masę: 200 g purée z dyni, 50 g masła, 100 g sera mascarpone, 2 łyżki cukru, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka przyprawy do piernika; do podania: 100 g sera mascarpone, 1 cytryna, 1 łyżeczka cukru pudru.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki, a następnie rozłożyć na formie do tarty, wyrównując brzegi. Ciasno ponakłuwać widelcem i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Dynię upiec, oddzielić od skórki, odmierzyć 200 g i zmiksować. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem, dodawać purée, mąkę ziemniaczaną, miód, przyprawy i mascarpone.

Masę wylać nad podpieczoną tartę i piec 30–35 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku, aż ostygnie. Mascarpone utrzeć z cukrem i zrobić kleksy na tarcie. Ułożyć plasterki cytryny i podawać.

image
tarta dyniowa z mascarpone
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na placuszki dyniowe z miodem i owocami

Składniki: 350 g dyni pomarańczowej, szczypta soli, 1 łyżeczka sody, 100 g sera ricotta, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 150 g mąki, olej lub masło klarowane do smażenia; do podania: cukier puder, miód, owoce sezonowe.

Wykonanie: Dynieę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka roztrzepać, dodać miód, ricottę, i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na rozgrzany olej nakładać małe porcje ciasta i smażyć placuszki z dwóch stron. Wyjmować na ręcznik papierowy. Placuszki posypać cukrem pudrem, polać miodem i podawać z owocami.

image
placuszki dyniowe
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 15:08