Przepis na Castagnole z ziemniakami
Składniki: 200 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki miękkiego masła, 3 jajka, 2 łyżki spirytusu lub rumu, około 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżki cukru wanilinowego, skórka starta z jednej wyparzonej pomarańczy, szczypta soli, 50 g drożdży, cukier puder do posypania, olej do smażenia.
Wykonanie: W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić na 20 minut. Resztę mąki przesiać, dodać ziemniaki, jajka, sól, skórkę z pomarańczy, zaczyn i zagnieść ciasto. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 40 minut (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować kuleczki.
Smażyć je na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać na papier do pieczenia. Przełożyć na miskę i posypać cukrem pudrem.
Przepis na Pizzę soleil
Składniki na ciasto: 200 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 6 łyżek oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 450 g mąki.
Składniki na farsz: 300 g szynki, 1 cebula, 4 łyżki sosu pomidorowego, sól, pieprz, 1 szklanka sera mozzarella, ziarna sezamu, 1 jajko.
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć, dodać mleko i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na kształt koła. Pierwsze koło posmarować sosem pomidorowym (brzegi zostawić czyste), ułożyć plastry szynki, posiekaną cebulę, posypać serem i przykryć drugim krążkiem. Lekko dociskać boki, tak by je zlepić.
Na środku pizzy postawić miseczkę i pokroić pizzę na cztery równe części, a następnie każdą z nich na trzy. Porozcinane boki obrócić dwukrotnie. Pizzę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z ulubionymi sosami lub oliwą z oliwek.
Przepis na twarogowe gwiazdki
Składniki: 1/2 kg twarogu, 1/2 kg mąki, 3 jaja, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki spirytusu lub rumu; dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać gwiazdki dużą formą oraz w środku mniejszą. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.