Tort z pastą jajeczną i łososiem
Składniki: 2 awokado, 10 jajek, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, soku z połowy cytryny, 2 łyżki musztardy, najlepiej miodowej, 2 cebule, 16 kwadratowych kromek chleba; do podania: ulubione warzywa, np. ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki, kilka plastrów łososia, kilka ugotowanych jajek przepiórczych.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w drobną kostkę. Cebulę posiekać w kostkę, awokado na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Dodać sól, pieprz, musztardę i utrzeć wszystko razem blenderem. Każdą kromkę chleba posmarować przygotowaną pastą i układać po cztery kromki na talerzu jedna przy drugiej. Powinny powstać cztery warstwy chleba z pastą. Wierzch smarujemy pozostałą pastą i dekorujemy świeżymi warzywami, łososiem i jajkami przepiórczymi.
Pieczeń rzymska
Składniki: 8 jajek, 1 czerwona papryka, 2 cebule, pęczek natki pietruszki, 800 g mięsa mielonego, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka pieprzu, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju.
Wykonanie: 6 jajek ugotować na twardo, obrać, opłukać. Paprykę i cebulę posiekać w drobną kostkę. Natkę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę, po czym dodać paprykę i dusić, aż zmięknie. Do mięsa dodać 2 jajka, mleko, bułkę tartą, paprykę z cebulą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do podłużnej formy (keksówki) wyłożyć połowę masy, ułożyć jajko jedno obok drugiego, wyłożyć resztę masy mięsnej i delikatnie docisnąć zwilżonymi rękami. Piec około godziny w temperaturze 200°C. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Piersi z kurczaka z pomarańczowym pesto
Składniki: 3 filety z kurczaka, 2 sery pleśniowe (każdy po około 150 g), sól, pieprz, kurkuma, curry, olej, 1 pomarańczowe pesto.
Wykonanie: Filety rozkroić na pół, lekko rozbić – mięso musi być trochę grubsze niż na kotlety. Każdy plaster posypać przyprawami i posmarować olejem. Układać w formie do zapiekania. Łyżką nakładać na każdy plaster pesto i plasterki sera. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Mięso można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem.
Wykonanie: Filety rozkroić na pół, lekko rozbić – mięso musi być trochę grubsze niż na kotlety. Każdy plaster posypać przyprawami i posmarować olejem. Układać w formie do zapiekania. Łyżką nakładać na każdy plaster pesto i plasterki sera. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Mięso można przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem.