3 pomysły na dania z młodej kapustyMK
StoryEditorMłoda kapusta

3 pomysły na obiad z młodej kapusty

15.07.2023., 09:00h
Młoda kapusta ma w sobie wiele witamin. Przygotowanie potraw z tego warzywa nie należy do trudnych, a smak jest niepowtarzalny. Poznajcie przepisy na potrawy z młodej kapusty!

Pomysł na kapustę orientalną 

Składniki: 

  • 300 g kapusty,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki zielonej pasty curry,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 puszka grzybów shitake,
  • 1 marchew. 

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę oraz poszatkowaną kapustę. Dusić razem. Zalać mlekiem kokosowym i powoli gotować, aż nieco odparuje. Dodać pastę curry, pokrojoną w kostkę paprykę, olej sezamowy, sos sojowy i odcedzone z zalewy, pokrojone grzyby shitake. Całość podgrzewać i mieszać co jakiś czas. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać. 

image
FOTO:

Pomysł na pęczotto z młodą kapustą 

Składniki: 

  • 200 g kaszy pęczak,
  • 200 g kiełbasy swojskiej,
  • 5 plastrów boczku,
  • 2 cebule, natka pietruszki,
  • 300 g młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej. 

Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plastry. Kapustę poszatkować na szatkownicy. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i szklić, aż zmięknie, dodać boczek, kapustę, marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Dusić wszystko do miękkości, dodać plastry kiełbasy, a następnie ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku. 

image

Pomysł na pęczotto z młodą kapustą

FOTO: Mariusz Kosmala

Pomysł na krem z młodej kapusty z klopsikami 

Składniki na zupę: 

  • 500 g młodej kapusty,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 l bulionu,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • olej,
  • 150 ml śmietany 18%. 

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • olej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki bułki tartej. 

Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę wymieszać. Uformować malutkie klopsiki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Po usmażeniu wyjąć je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Kapustę pokroić drobno, a obrane ziemniaki w kostkę. Kapustę i ziemniaki przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować. W tym czasie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę i dodać do kapusty i ziemniaków. Gotować do miękkości warzyw (około 20 minut), a następnie doprawić i utrzeć blenderem. Dodać śmietanę i sok z cytryny, zagotować i zmiksować. Dodać posiekany koperek. Do zupy przełożyć podsmażone klopsiki. 

image

Pomysł na krem z młodej kapusty z klopsikami

FOTO: Mariusz Kosmala

Smacznego!

oprac. Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 19:50