Przepis na zapiekankę z młodej kapusty
Składniki: 1 młoda kapusta, 3 łyżki oliwy, 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, 500 ml mleka, 2 łyżki musztardy, 250 g sera cheddar, 2 gałązki rozmarynu, 30 g bułki tartej.
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i pokroić na ósemki. Ułożyć kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować każdy kawałek olejem, posypać solą i pieprzem. Piec około 20 minut. W tym czasie podgrzać masło, dodać mąkę i ją podsmażać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową.
Do mąki wolnym strumieniem wlewać mleko i doprowadzić do zagotowania. Dodać musztardę i 2/3 sera. Upieczoną kapustę przełożyć do naczynia do zapiekania, równomiernie polać sosem. Bułkę tartą lub panko wymieszać z resztą sera i posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie spieczony.
Przepis na skrzydełka w młodej kapuście
Składniki: 1 kg skrzydełek, olej, sól, pieprz, papryka, curry, zioła prowansalskie, kminek, 1 główka kapusty, 3 łyżki sosu sojowego.
Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 4 ząbki czosnku, zioła prowansalskie.
Wykonanie: Skrzydełka natrzeć przyprawami, olejem, sosem sojowym, i odstawić na 2 godziny. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki. Całość natrzeć oliwą i przyprawami. Na blachę wyłożyć kapustę, a na nią skrzydełka. Piec w rozgrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem czosnkowym.
Przepis na sajgonki z młodą kapustą i indykiem
Składniki: 20 arkuszy papieru ryżowego, 100 g makaronu ryżowego, 1/4 główki kapusty, 2 marchewki, 300 g mielonego mięsa z indyka, 1 cebula, świeża kolendra, 3 łyżki sosu sojowego, kilka suszonych grzybów mun, 2 łyżki octu ryżowego, 1 ząbek czosnku, szczypta imbiru, sól, pieprz, oliwa.
Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. Następnie ugotować je, pokroić w paski. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i podsmażać. Kapustę posiekać bardzo drobno. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Kapustę i marchewkę posypać solą i odstawić, by puściły sok.
Odcisnąć go i dodać warzywa do mięsa. Dodać grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę i makaron. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, octem, imbirem i kolendrą. Całość podsmażyć.
Płaty ryżowe zanurzyć w wodzie (każdy pojedynczo) i rozłożyć na równej powierzchni. Na środku umieszczać porcje farszu i zwijać jak krokiety. Można również zrobić tzw. klej: do 3 łyżek wody dodać 2 łyżki mąki pszennej (wymieszać) i smarować boki przy zwijaniu, aby lepiej się sklejały.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem i piec 25 minut w temperaturze 190°C. Podawać z ulubionym sosem, np. chilli