Przepis na sałatkę makaronową z pieczarkami i jajkiem
Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo, 200 g makaronu kokardki, 6 pieczarek, 1 łyżka masła klarownego, sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, kiełki słonecznika, 3 łyżki ziaren słonecznika, 1/2 czerwonej papryki, 1 kulka mozzarelli, 1/2 sałaty lodowej.
Składniki na sos: 100 ml słodkiej śmietanki 36%, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka majonezu.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Makaron ugotować, odcedzić, przelać wodą. Mozzarellę pokroić w kostkę. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Pieczarki pokroić na półplasterki i zeszklić na maśle klarowanym z solą, pieprzem i tymiankiem, aż się zrumienią i odparuje woda. Paprykę i sałatę lodową pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z podsmażonymi pieczarkami i sosem. W naczyniu ułożyć makaron z sosem i pieczarkami, kawałki mozzarelli, paprykę, ćwiartki jajek, kiełki słonecznika. Całość posypać ziarnami słonecznika.
Przepis na sałatkę z ciecierzycą
Składniki: 1 puszka gotowanej ciecierzycy, 1/2 sałaty lodowej, 2 kromki bułki lub chleba, 10 czarnych oliwek, 5 pomidorów suszonych w zalewie, świeża bazylia, 1 czerwona papryka, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka.
Wykonanie: Na patelni rozpuścić trochę masła, wsypać odcedzoną ciecierzycę, posypać papryką i dusić przez chwilę. Odłożyć na talerz. Na patelni rozpuścić trochę masła, dodać chleb/ bułkę pokrojoną w kostkę i podsmażać na rumiano, obsypać ziołami prowansalskimi, zdjąć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić resztę masła i ułożyć paski papryki i krótko ją obsmażać. Sałatę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwki pokrojone w plasterki. Dodać ciecierzycę, paprykę i grzanki, polać oliwą z suszonych pomidorów i posypać posiekanymi liśćmi bazylii.
Przepis na sałatkę z kaszą bulgur
Składniki: 100 g kaszy bulgur, 1 awokado, 180 g sera pleśniowego, 1 puszka czerwonej fasoli, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 garście rukoli, 1 filet z kurczaka, 1 łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, curry, ziarna słonecznika. Składniki na sos: sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarowanym z przyprawami. Obie papryki pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić na plastry. Ser pokroić na trójkąty. Składniki sosu wymieszać. Na talerz wyłożyć kaszę, awokado, odcedzoną fasolę, papryki, kurczaka, rukolę, polać sosem i posypać ziarnami słonecznika.