Chłodnik z arbuza z poziomkami
Składniki: 300 g truskawek, 300 g arbuza (bez pestek), 20 listków mięty, około 3 cm świeżego imbiru, sok z 1/2 cytryny, szczypta cynamonu, 2 łyżki miodu; do podania: całe truskawki, poziomki, 1/2 kostki sera feta, 10 jasnych winogron.
Wykonanie: Do blendera przełożyć oszypułkowane truskawki, kawałki arbuza bez pestek, miód, starty na małych oczkach imbir, cynamon, sok z cytryny, miętę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Schłodzić masę co najmniej godzinę. Można też dodać kawałki lodu. Chłodnik przelać do miseczek, dodać pokruszoną fetę oraz kawałki truskawek, winogrona przekrojone na połówki i poziomki. Udekorować listkami bazylii.
Chłodnik z melona z szynką
Składniki: 1 melon, 2 pomarańcze, 20 listków mięty, sok z 1 limonki, 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek; do podania: 1 owoc mango, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej.
Wykonanie: Melon obrać ze skórki, wydrążyć nasiona. Pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Pomarańczę obrać i zdjąć białą błonkę, pokroić na kawałki. Do melona dodać pomarańcze, sok z limonki, oliwę, listki mięty i całość utrzeć blenderem. Odstawić do schłodzenia na co najmniej godzinę. Przelać do naczyń, dodać mango pokrojone w kostkę oraz plasterek szynki na porcję.
Chłodnik z pieczonych warzyw
Składniki: 2 korzenie pietruszki, 1 korzeń selera, 1 cebula, 10 ogonków pieczarek, 1 łyżka masła klarowanego, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml słodkiej śmietanki 30%, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić na małe kawałki, natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Piec około 25 minut w temperaturze 190°C. Cebulę posiekać w kostkę, dodać pokrojone ogonki z pieczarek i podsmażyć na maśle klarowanym. Zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę z ogonkami, upieczone warzywa i zagotować około 3 minut. Utrzeć blenderem, dodać śmietankę, doprawić do smaku. Schłodzić i podawać z krakersami lub innymi ulubionymi dodatkami.