roladki ze szparagami i boczkiemMariusz Kosmala
StoryEditor

3 przepisy na chrupiące zielone szparagi

10.06.2023., 09:00h
Cieszmy się szparagami, póki sezon na nie jeszcze trwa. Ich smak docenicie z naszymi przepisami na chrupiące zielone szparagi.

Roladki ze szparagami i serem pleśniowym

image

roladki ze szparagami i boczkiem

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 4 udka z kurczaka bez kości i skóry, 20 szparagów, 1/2 sera pleśniowego, sól, pieprz, masło, 8 cieniutkich plasterków boczku.

Wykonanie: Mięso opłukać i rozbić. Od szparagów odłamać twardą część. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek nałożyć 2 plasterki masła, 2 plasterki sera pleśniowego i po 5 szparagów. Zwinąć ciasno w roladkę. Roladki ułożyć w formie. Na każdą położyć plaster masła. Przykryć z góry folią i piec 30 minut pod przykryciem lub w naczyniu żaroodpornym. Odkryć i piec jeszcze 15 minut.

Frittata z ziemniakami i szparagami

image

fritata z ziemniakami i szparagami

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 6 ugotowanych ziemniaków (np. z poprzedniego dnia), 7 jajek, 10 szparagów, sól, pieprz, szczypta chilli, zioła prowansalskie, 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, olej lub masło klarowane do smażenia.

Wykonanie: Ziemniaki pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić. Jajka ubić mikserem. Od szparagów odłamać twarde końcówki i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. W okrągłej blaszce ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, cebuli, wylać trochę masy jajecznej, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć resztę ziemniaków, wyłożyć resztę cebuli, przyprawy, ser i ułożyć szparagi. Wylać resztę jajek, posypać serem i przyprawami. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C. Frittata smakuje i na ciepło, i na zimno. Można ją pokroić w trójkąty i podsmażać na rumiano.

Sałatka ze szparagami i kaszą kuskus

image

Sałatka ze szparagami i kaszą kuskus

FOTO: Mariusz Kosmala

Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus, miks sałat, 10 czarnych oliwek, 5 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek, 5 łyżek oliwy z zalewy, 10 szparagów, 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika.

Wykonanie: Od szparagów odłamać twarde końce. Szparagi pokroić na pół, polać oliwą i grillować na patelni lub w grillu elektrycznym. Pomidory pokroić w paski, a oliwki na połówki. Kuskus zalać wrzątkiem, tak aby wody było nieco ponad 1 cm, i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Odstawić do ostudzenia. Na talerz wyłożyć sałaty. Pomidory pokroić w paski i wymieszać z kaszą, dodać oliwę z suszonych pomidorów, wymieszać. Wyłożyć na sałatę, dodać połówki oliwek, zgrillowane szparagi. Posypać ziarnami słonecznika.

Smacznego!

 

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 17:19