Przepis na pomarańczowy napój rozgrzewający
Składniki: 2 pomarańcze, sok z 1/2 cytryny, 2 cm startego na tarce świeżego korzenia imbiru, listki mięty, 3 łyżki miodu, 2 starte na tarce marchewki, 400 ml ciepłej przegotowanej wody.
Wykonanie: Do blendera przełożyć marchewki, obrane i pokrojone pomarańcze, sok z cytryny, starty imbir, listki mięty, miód, ciepłą wodę i utrzeć. Podawać na ciepło.
Przepis na zielone smoothie z daktylami
Składniki: 6 liści jarmużu, sok z 1 limonki, 2 jabłka, 1 pomarańcza, 1 szklanka ciepłej herbaty, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 5 daktyli bez pestek.
Wykonanie: Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Oberwać liście jarmużu do nerwu, przełożyć do blendera, dodać obrane i pokrojone jabłka, pomarańczę, sok z limonki. Dolać ciepłą herbatę i daktyle razem z wodą, utrzeć blenderem. Podawać na ciepło.
Przepis na smoothie z granatu i żurawiny
Składniki: 3 łyżki syropu z kwiatu czarnego bzu, 1/2 owocu granatu, 2 cm świeżego korzenia imbiru, 2 garści suszonej żurawiny, 2 jabłka, 400 ml ciepłej herbaty jaśminowej lub zielonej, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie: Do blendera przełożyć składniki i utrzeć. Ciepłe rozlać do szklanek i podawać.