Czy da się zrobić chłodnik czereśniowy?
Składniki:
- 1/2 kg czereśni,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 cytryny,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Przełożyć wydrylowane czereśnie. Dodać cynamon, sól i sok z cytryny. Gotować 5–10 minut, aż czereśnie będą miękkie. Kwaśną śmietanę wymieszać z 3 łyżkami ugotowanych czereśni, a następnie przełożyć razem do garnka i gotować. Po przestudzeniu schłodzić w lodówce.
Jak zrobić czereśniowy mus?
Składniki:
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki miodu,
- 1 brzoskwinia,
- 1/2 szklanki schłodzonego mleka kokosowego.
Wykonanie: Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać wodą, odstawić na 5 minut, a następnie dodać miód i podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie gotować). Do czereśni dodać sok z cytryny, a następnie utrzeć blenderem. Dodać żelatynę z miodem i utrzeć ponownie. Przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Brzoskwinię pokroić i utrzeć blenderem. Mleko kokosowe otworzyć i zgarnąć część stałą, dodać mus brzoskwiniowy i ubić mikserem. Wylać na przygotowane deserki. Można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.
Przepis na chrupiące czereśnie:
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków migdałowych,
- 3/4 szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1/2 kostki masła,
- 2 szklanki czereśni,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka olejku migdałowego.
Wykonanie: Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, a następnie lekko je posiekać. Masłem wysmarować formę do zapiekania, a resztę użyć do ciasta. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Czereśnie wydrylować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i olejkiem migdałowym. Czereśnie wyłożyć w formie i rozkruszyć kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C, aż czereśnie zaczną bulgotać, a kruszonka się zrumieni.
oprac. Karolina Kasperek