Przepis na buraczany hummus
Składniki: 300 g ciecierzycy namoczonej przez 12 godzin i gotowanej 90 minut z dodatkiem soli, świeża kolendra, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, kmin rzymski (kumin), sok z 1/2 cytryny, oliwa z oliwek, 3 łyżki pasty tahini, 2 upieczone buraki, grzanki lub bagietka.
Wykonanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec do miękkości około 30 minut. Soczewicę odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania. Do blendera przełożyć: ciecierzycę, sok z cytryny, ząbki czosnku, pokrojonego buraka, oliwę, posiekaną kolendrę, sól, kumin. Ucierać na najwyższych obrotach. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać kilka łyżek wody z gotowania. Dodać buraki i zblendować jeszcze raz.
Przepis na buraczane burgery
Składniki: 2 ugotowane lub upieczone buraki, 100 g ugotowanego ryżu, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki ziaren sezamu, 3 łyżki ziaren dyni, sól, pieprz, suszona słodka papryka, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki sosu sojowego.
Wykonanie: Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć na tarce, dodać ugotowany ryż. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w kostkę cebulę, mąkę, przyprawy, sos sojowy i wymieszać (można utrzeć blenderem. Dodać ziarna, wymieszać i uformować burgery. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na ciasto z burakami i bananami
Składniki: 2 ugotowane lub upieczone buraki średniej wielkości, 2 banany, 1 szklanka brązowego cukru, 1 szklanka oleju, 4 jajka, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier wanilinowy, 1/2 szklanki kakao.
Wykonanie: Buraki zetrzeć na tarce, jeden banan rozgnieść widelcem. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, cukier wanilinowy, kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać buraki z bananem. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć plasterki drugiego banana. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.