Przepis na dynię z figą z piekarnika
Składniki: 300 g dyni hokkaido pokrojonej razem ze skórką w paski, 4 figi, tymianek, 2 czerwone cebule, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 1 ser camembert, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 sałaty rzymskie.
Wykonanie: Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obraną cebulę pokroić na ósemki. Figi przekroić na ćwiartki. Sałatę rzymską przekroić na połówki. Całość przełożyć do miski, posypać przyprawami, polać olejem, syropem klonowym i wymieszać. Ser ponacinać z jednej strony w kratkę. Na brytfankę wyłożyć ser, dynię, figi, sałatę, cebulę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25–30 minut.
Przepis na dyńki z dyni
Składniki na ciasto: 300 g purée z dyni pomarańczowej (najlepiej upieczonej w piekarniku), sól, pieprz, szczypta kurkumy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej, kilka ziaren dyni.
Składniki na sos: 1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego lub oleju, 3 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz, szczypta kurkumy, listki tymianku, 100 ml słodkiej śmietanki 36%.
Wykonanie: Do upieczonej dyni dodać żółtka, sól, pieprz, kurkumę i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i stopniowo dodawać mąkę pszenną, aż ciasto zrobi się elastyczne. Można dodać więcej mąki niż w przepisie – zależy to od dyni. Z przygotowanego ciasta formować kulki. Każdą delikatnie nacinać nożem: najpierw na krzyż, a później na ósemki. Do każdej w środek włożyć ziarno dyni. Delikatnie rzucić do gotującej, osolonej wody.
Gotować około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Wlać i zagotować śmietankę, dodać przyprawy i starty parmezan, wyłączyć i mieszać, aż ser się rozpuści. Sos delikatnie wylać na talerze, ułożyć ugotowane dyńki. Posypać świeżym tymiankiem.
Przepis na gołąbki z dynią
Składniki: 200 g ryżu, 400 g świeżej dyni, kapusta włoska, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, 150 g pomidorów suszonych z oliwy, 50 g ziaren słonecznika zalanych wodą, 2 łyżki ziaren sezamu, kmin rzymski, mielony imbir, papryka, cytryna.
Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, w gorącej wodzie sparzyć liście i ściągać je jeden za drugim. Ryż ugotować do miękkości. Surową dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plastry. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać dynię, czosnek i dusić. Dodać odsączony słonecznik, sezam i przyprawy. Wymieszać z ryżem. Na liście kapusty nakładać farsz, zwijać tradycyjnie. Gołąbki układać jeden przy drugim i gotować na parze około 30 minut lub piec w piekarniku. Podawać posypane sezamem.