Zupa dyniowa z gruszką i gorgonzolą
Składniki: 1 dynia pomarańczowa, 1 pomarańcza, 4 gruszki, ser gorgonzola, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, 1 i 1/2 l bulionu, 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 30%, sól, pieprz, imbir, papryka, szczypta chilli, pęczek pietruszki.
Wykonanie: Dynię wraz ze skórką przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i ułożyć na blaszce skórką do góry. Obok ułożyć przekrojone gruszki (bez gniazd nasiennych). Piec do miękkości około 25–30 minut w temperaturze 180°C. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym.
Dynię obrać, przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać cebulę, przyprawy, gruszki i dusić razem około 15 minut. Dodać śmietanę, sok z pomarańczy i utrzeć blenderem. Jedną gruszkę pokroić na plasterki i grillować ją na patelni grillowej. Ser rozkruszyć.
Do misek wlać zupę, ułożyć kawałki gruszki, posypać serem i posiekaną natką pietruszki.
Penne w sosie serowo-dyniowym
Składniki: 500 g makaronu penne, 1/2 pomarańczowej dyni, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, 4 ząbki czosnku, 1 ser camembert, pomidorki koktajlowe, natka pietruszki.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Dynię obrać i pokroić w większą kostkę, czosnek na plasterki. Dynię posypać przyprawami, ułożyć plastry masła, czosnku i zapiekać 15 minut. Po tym czasie dodać plastry camemberta i zapiekać jeszcze 20 minut.
Ugotowany makaron wymieszać z dynią i serem, ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i posypać natką pietruszki.
Curry z dynią
Składniki: 1 filet z kurczaka, 250 g dyni, 1 papryczka chilli, 4 ziemniaki, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 2 ząbki czosnku, 1 puszka mleka kokosowego, pół łyżeczki curry, 1 szklanka bulionu, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz kokosowy lub masło klarowane do smażenia.
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem, dodać pokrojone ziemniaki, dynię pokrojoną w kostkę. Zalać bulionem. Dodać pastę curry, przyprawy i mleko kokosowe. Gotować około 25 minut, aż ziemniaki i dynia zmiękną.
Doprawić do smaku, dodać pokrojoną papryczkę chilli i natkę pietruszki.