Torta di pere, czyli włoskie ciasto z gruszką
Składniki: 4 gruszki, skórka otarta z 1 cytryny, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 kostki rozpuszczonego masła, 2 jajka, cukier wanilinowy, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Gruszki obrać i pokroić w kostkę, można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszać z masłem, delikatnie wymieszać z jajkami. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól i przesiać do jajek. Dodać przygotowane gruszki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasta posypać je obficie cukrem pudrem.
Mus gruszkowy z mango i goździkami
Składniki: 1 kg gruszek, 2 jabłka, 2 mango, 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, 3 cytryny.
Wykonanie: Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango. Wlać jedną trzecią szklanki ciepłej wody i gotować 30 minut. Dodać skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty ze wszystkich cytryn. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 20 minut razem. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Sałata z grillowaną gruszką
Składniki: 3 ugotowane buraki, 1 ser halloumi, 2 gruszki, liście sałaty, 1/2 czerwonej cebuli, kilka malin.
Składniki na sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek.
Wykonanie: Gruszki i ser pokroić na plastry i grillować z dwóch stron. Cebulę pokroić w plastry. Buraki pokroić na szatkownicy w cienkie plasterki. Składniki sosu wymieszać. Na talerzu ułożyć plastry buraków i zgrillowany ser na przemian z gruszkami. Ułożyć cebulę, sałatę, maliny i polać całość sosem.