Przepis na tort makowy
Składniki na biszkopt: 300 g maku mielonego, 300 ml mleka, 300 g cukru, 8 jajek, 4 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Składniki na masę: 150 g mielonych orzechów, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. cukru pudru, 200 g masła; do nasączania: esencja herbaciana z cukrem; do dekoracji: płatki migdałowe, orzechy włoskie.
Wykonanie: Piekarnik włączyć i ustawić temperaturę na 180°C. Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na godzinę, a najlepiej na noc. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać kolejno: kaszę, mak z mlekiem, proszek do pieczenia i ekstrakt. Dodać pianę z białek i masę wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i zostawić biszkopt do wolnego studzenia. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem. Mleko zagotować z cukrem i orzechami i gotować na wolnym ogniu około 20 minut, ostudzić. Masło utrzeć, aż stanie się jasne. Dodawać stopniowo po łyżce masę orzechową. Odstawić ją na około 3 godziny do lodówki. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Każdy nasączać i wykładać masę. Tort obłożyć płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi. Schładzać co najmniej trzy godziny w lodówce.
Przepis na likier makowy
Składniki: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 6 żółtek, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 100 g świeżo zmielonego maku, 300 ml wódki.
Wykonanie: Świeżo zmielony mak zalać mlekiem i zagotować, odstawić do ostudzenia. Na parze (garnek z wrzątkiem, a na nim miska z żółtkami) ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Przestudzony mak wymieszać mikserem na małych obrotach z masą jajeczną i wódką. Przelać w szklaną butelkę i przechowywać w lodówce.
Przepis na ciasto makowo-serowe
Składniki na ciasto: 4 jajka, 3 jabłka, 200 g zmielonego maku, niepełna szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kaszy manny.
Składniki na masę: 250 g twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1/2 szkl. wrzątku, 3 łyżki żelatyny, 100 ml śmietany słodkiej 36%; dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa, 1 puszka brzoskwiń, 1 szklanka wrzątku.
Wykonanie: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, odcedzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mak i jabłka starte na tarce na grubych oczkach. Dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, a na końcu pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godziny w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i wolno studzić. Ser zemleć trzykrotnie i utrzeć z cukrem pudrem. Wlać ubitą śmietankę, ucierać, wlać rozpuszczoną żelatynę i krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto makowe i odstawić do stężenia. W szklance wody rozpuścić galaretkę. Brzoskwinie pokroić w plastry i zalać tężejącą galaretką. Odstawić, aby galaretka zastygła.