Twarogowa pizza
Pizza twarogowa to super pomysł na wykorzystanie twarogu, ale w zupełnie nowym wydaniu, który zachwycie niemal wszystkich. A co najważniejsze, niemal wszystkie składniki znajdziemy we własnej kuchni.
Składniki na ciasto:
- 150 g twarogu,
- 80 g masła,
- 300 g mąki,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie:
- 100 g mozzarelli,
- 2 żółtka,
- 1 pęto swojskiej kiełbasy,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek koperku,
- pieprz mielony.
Wykonanie: Ze składników podanych w przepisie zagnieść ciasto i rozwałkować je na okrągłej blaszce. Posmarować żółtkami. Posypać startym serem. Ułożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojone w plastry rzodkiewki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.
Bułeczki serowe
Przepis na bułeczki serowe jest dość prosty i łatwo je wykonać. Na dodatek wykonanie bułeczek serowych nie zajmuje dużo czasu. Za to ich smak wynagradza każdą minutę spędzoną nad ich wypiekaniem.
Składniki:
- 250 g mielonego twarogu,
- 250 g mąki,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- dodatkowo: 1 żółtko, 2 łyżki cukru.
Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, sól, miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut, a następnie rozwałkować je w prostokąt. Wyrównać boki, odcinając ciasto. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstały rulon pokroić na trzycentymetrowe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą powstałą bułeczkę posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż bułeczki się zrumienią.
Ekspresowe pączki serowe
Ostatni przepis dotyczy pączków serowych, które smaży się wręcz błyskawicznie Ponieważ głównym składnikiem jest twaróg to pączki jednocześnie są doskonałe w smaku i jednocześnie nie będą suche.
Składniki:
- 300 g twarogu mielonego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- 25 ml wódki,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem. Ser utrzeć widelcem, dodać jajka, sól, mąkę, proszek do pieczenia, esencję waniliową, skórkę z cytryny i wódkę. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować, wycinać kieliszkiem kółeczka i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z dwóch stron na rumiano, wyjąć na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
fot. Mariusz Kosmala