Przepis na szybką wołowinę orientalnie
Składniki: 300 g polędwicy wołowej, 2 cebule, olej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki prażonego sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka miodu.
Wykonanie: Mięso pokroić w cienkie paski. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć z dwóch stron około 10 minut. Dodać cebulę posiekaną w kostkę i dusić razem 25 minut.
Dodać sos sojowy, sos teriyaki, miód i dusić dalej 10 minut. Podawać posypane prażonym sezamem z grzankami lub makaronem.
Przepis na placek po zbójnicku z wołowiną
Składniki na placki ziemniaczane: 600 g ziemniaków, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 łyżeczka majeranku suszonego, 2 łyżki płatków owsianych lub jaglanych, tłuszcz do smażenia.
Składniki na gulasz: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 500 g wołowiny pokrojonej w kostkę, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 czerwone papryki, 1 marchewka, 300 g pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz do smaku, olej; do podania: żółty ser starty na tarce, natka pietruszki, kwaśna śmietana.
Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć na sicie nadmiar soku. Do ziemniaków z cebulą dodać jajka, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i majeranek. Masę wymieszać. Rozgrzać tłuszcz, porcjami nakładać masę i smażyć na rumiano z dwóch stron. Wołowinę pokrojoną w kostkę obsmażyć na patelni. Dodać bulion i dusić około półtorej godziny.
Na patelni po wołowinie przysmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plastry oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Do gotującej się wołowiny w międzyczasie dodać marchewkę pokrojoną w plastry. Po godzinie gotowania dodać pieczarki z cebulą, przyprawy, koncentrat. Na sam koniec dodać paprykę pokrojoną w paski i razem chwilę gotować. Mąkę zasmażyć na maśle i dodać do gotującego się gulaszu. Usmażone placki podawać polane sosem, posypane żółtym serem i natką pietruszki, ze śmietaną.
Przepis na domowe burgery
Składniki na bułki: 2 szklanki mąki pszennej, około 100 ml ciepłego mleka, 1/4 kostki masła, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli; do posmarowania bułeczek: 1 żółtko, 2 łyżki ziaren słonecznika.
Składniki na burgery: 700 g mielonej wołowiny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, posiekana natka pietruszki, 2 żółtka, sól, ulubione przyprawy, odrobina oleju; dodatki: sałata, pomidor, papryka, czerwona cebula, ogórek świeży/kiszony. Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 5 łyżek keczupu.
Wykonanie: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól, zaczyn i zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest wyrobione i elastyczne, dodać miękkie masło i wyrobić ponownie. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Podzielić na pięć jednakowych kawałków i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia i odstawić na 30 minut, następnie posmarować je żółtkiem i obsypać słonecznikiem. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią. Odstawić.
W misce wymieszać wołowinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, żółtka, przyprawy i wyrobić mięso. Podzielić na pięć porcji i uformować burgery. Układać na patelni do grillowania i smażyć z obu stron – w zależności od preferencji od 3 do 10 minut. Bułki rozkroić, posmarować sosem, nałożyć mięso i warzywa, podawać na ciepło.
Poznaj inne przepisy: 3 przepisy na domowy fast-food