Przepis na wytrawną zupę krem z kiszonej kapusty
Składniki: 400 g kiszonej kapusty, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, 6 ziemniaków, kawałek korzenia selera, kawałek korzenia pietruszki, kawałek białej części pora, 1 i 1/2 l rosołu lub wywaru warzywnego, 200 g sera ricotta, oliwa z oliwek, ziarna słonecznika i dyni.
Wykonanie: Z kapusty wycisnąć sok i odstawić go. Kapustę przepłukać dwukrotnie, odcisnąć. Pokroić cebulę w kostkę, a por w talarki i zeszklić na maśle. Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Zagotować rosół, dodać kapustę i warzywa. Gotować 40 minut. Zupę zblendować, ostrożnie doprawić sokiem z kiszonej kapusty, zagotować. Dodać połowę ricotty, wymieszać. Krem podawać z kawałkami ricotty, polany oliwą z oliwek i posypany ziarnami słonecznika i dyni.
Przepis na zapiekankę ziemniaczano-kapuścianą
Składniki: 400 g kapusty kiszonej, 2 cebule, 1 łyżka nasion kminku, 400 g ziemniaków, pęczek koperku, 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, pęczek szczypiorku, kilka kiełbasek wieprzowych, oliwa, 3 łyżki musztardy dijon, pieprz.
Wykonanie: Kapustę wypłukać i obgotować, odcedzić i odcisnąć sok. Na patelni zeszklić cebulę, dodać posiekaną kapustę i dusić, dodać kminek. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar soku. Dodać jajka, mąkę, posiekane szczypiorek i koperek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki przenieść na natłuszczoną foremkę. Ułożyć podsmażoną kapustę i kiełbaski. Zapiekać około 45 minut w temperaturze 180°C. Posypać resztą posiekanego koperku i podawać z musztardą.
Przepis na brownie z kapustą kiszoną
Składniki: 200 g opłukanej i drobno posiekanej kapusty kiszonej, 2 tabliczki mlecznej czekolady, 2 łyżki kakao, 1 kostka masła, 4 jajka, 250 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g łuskanych pistacji.
Wykonanie: Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodać czekoladę z masłem, szybko wymieszać, dodać pistacje i kapustę. Wylać ciasto do tortownicy. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.