Przepis na polędwicę z dorsza na steku z kalafiora
Składniki: 4 polędwiczki z dorsza, 1 kalafior, 150 g mrożonego groszku, 100 g konfitury żurawinowej, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, olej, papryka słodka, 100 g sera żółtego startego na tarce.
Wykonanie: Polędwiczki natrzeć przyprawami, ułożyć na blaszce. Kalafior pokroić w dwucentymetrowe plastry. Każdy plaster posmarować olejem, natrzeć przyprawami i ułożyć na blaszce obok ryb. Zapiekać 20 minut, a następnie rybę ułożyć na plastrach kalafiora i obficie posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 15 minut.
Rozmrożony groszek podsmażyć na maśle klarowanym (1 łyżka), dodać odrobinę soli i pieprzu. Stek z polędwicą podawać z groszkiem i konfiturą żurawinową.
Przepis na kalafior z boczkiem w sosie serowym
Składniki: 1 mały kalafior, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka musztardy francuskiej, szczypta chilli, sól, pieprz, 100 g sera cheddar, 100 g mozzarelli, 10 plasterków boczku, pęczek drobnego szczypiorku.
Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i obgotowywać w osolonej wodzie około 8–10 minut, odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i zdjąć z patelni. Na patelni po boczku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać. Małym strumieniem wlać mleko, dodać musztardę, sól, pieprz i chilli.
Mieszać, aż sos zgęstnieje i stanie się jednolity. Do sosu włożyć obgotowany kalafior, posypać obficie serem cheddar oraz mozzarellą, ułożyć podsmażony boczek, przykryć przykrywką i trzymać na bardzo małym ogniu około 3 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na kalafior po koreańsku
Składniki: 1/2 kalafiora, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, słodka papryka, sól, olej.
Składniki na sos: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, szczypta chilli, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru, kawałek imbiru lub szczypta proszkowanego; do podania: pęczek szczypiorku, 2 łyżki czarnego sezamu.
Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki. Jajka wymieszać, dodać obie mąki, szczyptę soli i słodkiej papryki. Jeśli masa jest za gęsta, dodać odrobinę wody. Każdy kawałek kalafiora maczać w przygotowanej masie i smażyć na rozgrzanym oleju.
W tym czasie składniki sosu przełożyć do garnka, zagotować. Kawałki obsmażonego kalafiora włożyć do sosu, wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.