Przepis na paprykę faszerowaną mięsem
Składniki: 10 ziemniaków podobnej wielkości, 400 g suszonych pomidorów w oleju, 200 g startej mozzarelli, suszona bazylia.
Wykonanie: Ziemniaki wyszczotkować, ugotować w osolonej wodzie wraz ze skórką. Każdy ziemniak przekroić na pół i delikatnie łyżką wydrążyć otwór w każdej połówce. Mozzarellę wymieszać z pokrojonymi pomidorami, oliwą i bazylią. Nadziewać ziemniaki i zapiekać je około 20 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na faszerowane ziemniaki serem i pomidorami
Składniki: 10 ziemniaków podobnej wielkości, 400 g suszonych pomidorów w oleju, 200 g startej mozzarelli, suszona bazylia.
Wykonanie: Ziemniaki wyszczotkować, ugotować w osolonej wodzie wraz ze skórką. Każdy ziemniak przekroić na pół i delikatnie łyżką wydrążyć otwór w każdej połówce. Mozzarellę wymieszać z pokrojonymi pomidorami, oliwą i bazylią. Nadziewać ziemniaki i zapiekać je około 20 minut w temperaturze 180°C.
Przepis na cukinię faszerowaną fetą i kaszą gryczaną
Składniki: 2 cukinie, 100 g kaszy gryczanej, 150 g sera feta, 150 g żółtego sera, pęczek pietruszki, sól, pieprz.
Wykonanie: Cukinie przekroić na pół i wydrążyć środek. Posolić. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Żółty ser zetrzeć na tarce, a fetę rozkruszyć, oba sery wymieszać z kaszą. Nakładać farsz do cukinii i piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać obficie pietruszką lub szczypiorkiem