Kasza jaglana orientalnie
Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej, 100 g świeżych białych grzybów shimeji, 100 g małych krewetek koktajlowych (mrożonych, gotowanych), sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, pęczek świeżej kolendry, 3 cm korzenia imbiru, 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia, sok z 1/2 limonki.
Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, plastry imbiru, a następnie grzyby. Podsmażyć i zgarnąć na jedną stronę patelni. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić ją razem z grzybami do miękkości. Znów odsunąć wszystko na bok patelni i dodać krewetki, krótko je smażąc z obu stron. Dodać sos sojowy i sok z limonki, doprawić do smaku. Dodać kaszę i delikatnie wymieszać. Posypać obficie świeżą kolendrą.
Jaglany deser z gorzką czekoladą i winogronami
Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka (może być napój roślinny), 2 łyżki miodu, 1 łyżka kakao, około 5 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki powideł śliwkowych, kilka winogron jasnych i ciemnych.
Wykonanie: Kaszę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka i zalać szklanką mleka – jeśli trzeba, dodać więcej mleka. Kaszę gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, często mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać kakao. Do ugotowanej kaszy dodać powidła, startą na tarce czekoladę i wymieszać. W razie potrzeby można dosłodzić miodem. Gotową masę przełożyć do pucharków i na wierzch wyłożyć pokrojone winogrona.
Kasza jaglana z warzywami
Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej, około 6 pieczarek, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, świeża bazylia, sól, pieprz, tymianek, 1 cukinia, 2 łyżki masła klarowanego, 1 łyżka pesto bazyliowego.
Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Wszystko zeszklić. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, dodać kaszę oraz przyprawy i pesto. Wymieszać i podawać.