Przepis na domowy dżem z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii, najlepiej żółtej (cukinia po obraniu, bez skóry i bez nasion),
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 cytryny,
- 3 galaretki cytrynowe,
- 1/2 szklanki gorącej wody.
Wykonanie: Cukinię pokroić, zalać wodą i zasypać cukrem i gotować, aż się rozpadnie (około 30 minut). Dodać sok z cytryn, skórkę otartą z cytryn oraz galaretki. Gotować około 20 minut i utrzeć całość blenderem, doprawić do smaku, ewentualnie dosłodzić. Przygotowany dżem rozlać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem.
Przepis na pikantną konfiturę z papryki
Składniki:
- 1 kg papryki,
- 2 papryczki chilli,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 150 ml octu winnego,
- 450 g cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Wykonanie: Paprykę (zwykłą i chilli) oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą, pieprzem. Zalać paprykę i odstawić na około 10 godzin (najlepiej na noc). Następnie zagotować paprykę z zalewą i na małym ogniu, dodać tymianek, gotować około 45 minut. Rozlać do słoików, zakręcić i spasteryzować 10 minut.
Przepis na tradycyjną konfiturę z cebuli
Składniki:
- 1 kg cebuli,
- 100 g cukru,
- 150 ml octu,
- 150 ml wytrawnego wina,
- 5 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 4 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oleju.
Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć cebulę, aż nabierze koloru. Sypać cukier i smażyć dalej, aż się rozpuści. Wlać wino i dusić 10 minut, wlać ocet, sól, pieprz, dodać miód i gorczycę. Gotować jeszcze 10 minut, następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.