Mięsna klasyka w najlepszym wydaniu, czyli klopsy z kurczaka, karkówka w warzywach i długo duszona golonka.TPR
StoryEditorPomysł na tradycyjny obiad

3 przepisy na mięsne klasyki

01.06.2024., 09:00h
Poznaj nasze trzy propozycje dań, które zawsze dobrze smakują. Mięsna klasyka w najlepszym wydaniu, czyli klopsy z kurczaka, karkówka w warzywach i długo duszona golonka.

Przepis na klopsy z kurczaka w warzywach

Składniki na klops: 100 g żółtego sera, 70 g masła, 50 g serka twarogowego ziołowego, pęczek koperku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 700 g filetu z kurczaka, 2 jajka, około 3 łyżek bułki tartej do kotletów i 4 łyżki do obtoczenia kotletów, szparagi, pieczarki, papryka, cukinia, zioła prowansalskie, oliwa.

Wykonanie: Mięso zemleć, dodać do niego jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyrobić masę. Odstawić. Masło utrzeć z ząbkiem czosnku, dodać serek kremowy i posiekany koperek, wymieszać.

Masę podzielić na pięć części. Wilgotnymi rękami formować kotlety, spłaszczać na kształt koła, nakładać porcje masła i sklejać.

Nadać wydłużony kształt, obtaczać w bułce i układać na blaszce. Gdy już uformowane będą wszystkie, ułożyć obok warzywa, skropić je olejem, posypać ziołami prowansalskimi i zapiekać 25 minut w temperaturze 180°C.

image
Klopsy z kurczaka w warzywach
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na karkówkę pieczoną z warzywami

Składniki: 4 plastry karkówki, 10 marchewek, 4 cebule, sól, pieprz, majeranek, oregano, 5 ząbków czosnku, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka, ostra papryka, olej, masło klarowane.

Wykonanie: Plastry karkówki natrzeć olejem, przyprawami, czosnkiem i odstawić do lodówki na 2–3 godziny, a najlepiej na noc. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z solą, pieprzem, papryką i podzielić na trzy części.

Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć masło klarowane, ułożyć warstwę warzyw. Ułożyć dwa plastry karkówki, przykryć kolejną porcją warzyw. Ułożyć plastry karkówki i wyłożyć resztę warzyw. Ułożyć plastry masła i zapiekać około półtorej godziny w temperaturze 170°C.

image
Karkówka pieczona z warzywami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na długo duszoną golonkę

Składniki: 5 golonek, sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 5 cebul, 2 główki czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki sosu sojowego, świeży rozmaryn, olej, 50 g masła.

Wykonanie: Mięso natrzeć przyprawami, olejem, obłożyć plastrami czosnku i cebuli i odłożyć na 12 godzin do marynaty. Kolejnego dnia mięso przełożyć do naczynia do pieczenia z przykrywką.

Ułożyć plastry świeżego czosnku i ten z poprzedniego dnia z cebulą wraz z marynatą. Na wierzchu ułożyć plastry masła oraz rozmaryn. Zamknąć naczynie i piec około 4 godzin w temperaturze 150°C. Po 2 godzinach mięso można obrócić na drugą stronę.

image
golonka długo duszona
FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 03:23