Przepis na knedle serowe z morelami
Składniki na knedle: 1/2 kg twarogu, szczypta soli, 1 cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru, 350 g mąki, 2 jajka, 2 żółtka, 1 łyżka masła; dodatkowo: 15 moreli, 200 ml słodkiej śmietanki 36%, 2 łyżki cukru.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać rozkruszony twaróg, sól, cukier i cukier wanilinowy, masło i mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i uformować wałki. Każdy pokroić na 7 części i rozpłaszczać w dłoni. W środek włożyć morelę (całą, bez pestki).
Gotować w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia. Śmietankę ubić z cukrem. Gorące knedle podawać ze śmietanką, można też posypać cukrem.
Przepis na ciasto makowe z morelami
Składniki: 100 g cukru trzcinowego, 4 jajka, 80 ml oleju słonecznikowego, 150 ml mleka, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 100 g zmielonego maku, około 10 moreli, 2 łyżki płatków migdałowych, około 6 kostek ciemnej czekolady.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, dodać olej i zmiksować. Wolnym strumieniem wlewać mleko. Dodać mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki moreli, lekko je wciskając, posypać całość płatkami migdałowymi oraz pomiędzy morelami wcisnąć w ciasto kawałek czekolady.
Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepis na deser ryżowy z morelami
Składniki: 400 ml mleczka kokosowego, szczypta soli, 3 łyżki płatków ryżowych, 3 łyżki miodu, 1 laska wanilii, 4 morele, 1 łyżka masła klarowanego, 10 szt. orzechów pekan.
Wykonanie: Mleko zagotować, dodać przekrojoną laskę wanilii oraz wyjęte z jej wnętrza ziarenka. Wsypać płatki ryżowe i gotować do miękkości. Dodać szczyptę soli. Dosłodzić według uznania miodem.
W tym czasie morele pokroić na plastry, rozgrzać masło na patelni i ułożyć plastry moreli. Dodać kilka orzechów w całości, a kilka posiekanych oraz łyżkę miodu. Wyjąć laseczkę wanilii.
Ryż na mleku przełożyć do dwóch pucharków, dodać przygotowane morele, można jeszcze skropić miodem. Ozdobić listkiem mięty i podawać. Można przed poddaniem dobrze schłodzić.