Przepis na placek z kapusty z pieczarkami i papryką
Składniki: 300 g posiekanej kapusty, 50 g sera żółtego, 1 czerwona papryka, około 5 pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, papryka, kumin, 2 ząbki czosnku, olej, pęczek koperku, 4 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka śmietany.
Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko zeszklić, dodać pokrojone pieczarki. Dodać poszatkowaną kapustę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić razem, a następnie przestudzić.
Jajka ubić z mąką i szczyptą soli oraz śmietaną, tak aby masa była jednolita. Przestudzoną kapustę z warzywami wymieszać z przyprawami, jajkami i startym na małych oczkach serem, po czym przelać masę do formy.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem czosnkowym lub gęstą, kwaśną śmietaną. Posypać świeżym koperkiem.
Przepis na nadziewaną kapustę
Składniki: 1 główka kapusty, 600 g mięsa mielonego, sól, pieprz, słodka papryka, olej, 2 cebule, 4 łyżki śmietany, 3 łyżki keczupu.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Kapustę umyć, wydrążyć głąb, a następnie środek kapusty. Mięso wymieszać ze śmietaną, cebulą, solą, pieprzem, papryką, keczupem.
Kapustę posolić i natrzeć olejem w środku i na zewnątrz. Masę nałożyć do wydrążonego środka. Przełożyć do formy i przykryć folią. Piec około godziny i 40 minut, a następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Przepis na pierożki z mięsem i kapustą
Składniki na ciasto: 250 g mąki, 100 g masła, 50 ml śmietany kwaśnej 12%, 1 jajko, szczypta chilli, szczypta soli;
do posmarowania pierogów: 1 żółtko, 2 łyżki śmietany;
składniki na farsz: 350 g poszatkowanej kapusty, 2 cebule, sól, pieprz, 1 pojedynczy filet z kurczaka lub mięso z rosołu, 2 łyżki masła klarowanego lub oleju.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, a jeśli za bardzo się lepi, można podsypać więcej mąki. Ciasto zawinąć w woreczek i schładzać około 40 minut. Filet ugotować w osolonej wodzie i zemleć w maszynce. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na maśle, dodać poszatkowaną kapustę i dusić razem, aż warzywa zmiękną.
Dodać zmielone mięso, podgrzewać, wymieszać i doprawić. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Każdy pieróg posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.