Ciasto z twarogiem i borówkami
Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 4 żółtka.
Składniki na masę serową: 250 g tłustego twarogu trzykrotnie mielonego, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 4 białka; 250 g borówek amerykańskich.
Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Trzy czwarte ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180°C. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki. Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać budynie, a na końcu pianę z białek. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, ułożyć borówki i zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Tort miodowy
Składniki na ciasto miodowe: 2 jajka, 1/2 kg mąki pszennej, 150 g miodu, 50 ml mleka, 3/4 kostki masła, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki rumu; do nasączenia: 3 łyżki rumu, 2 łyżki miodu.
Składniki na masę: 1 masa kajmakowa, 200 g masła, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1 łyżka masła, 2 łyżki mleka, posiekane orzechy, płatki migdałowe.
Wykonanie: Miód rozpuścić, dodać mleko, rum, masło. Mieszać, aż składniki się połączą i rozpuszczą, dodać sodę, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i ostudzoną masę, zagnieść ciasto. Podzielić na sześć równych części, każdą wyłożyć na okrągłą blaszkę i upiec na złoty kolor w temperaturze 180°C (około 7 minut). Placki ostudzić. Miód podgrzać i wymieszać z rumem. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Dodać posiekane orzechy. Pierwszy placek nasączyć miodem z rumem, wyłożyć 2 łyżki masy, przykryć kolejnym plackiem, nasączyć – i tak do wykorzystania masy i wszystkich placków. Ostatni placek nasączyć, ale nie nakładać masy. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć deską, najlepiej na noc. Kolejnego dnia rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem. Polać ciasto, udekorować orzechami i migdałami.
Tort Dacquoise
Składniki na bezę: 6 białek, szczypta soli, 300 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu jabłkowego.
Składniki na krem: 250 g sera mascarpone, 100 g masy kajmakowej, 200 ml słodkiej śmietanki 36%, 10 daktyli, 10 orzechów pekan, 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 140°C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie lśniła. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i krótko ubijać. Masę podzielić na dwie części. Blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać dwa równe koła z piany. Piec 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez półtorej godziny. Zostawić bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia. Masę kajmakową, mascarpone i śmietanę ubić do uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodać posiekane daktyle i orzechy i wymieszać delikatnie. Na jeden blat wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę masy, posypać posiekanymi orzechami i ułożyć orzechy pekan. Można delikatnie posypać kakao.