Przepis na fasolową pastę z makiem
Składniki: 300 g ugotowanej fasoli, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka wędzonej papryki, 1 łyżka maku, 2 łyżki prażonej cebulki.
Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować ją z dodatkiem soli do miękkości. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na maśle. Do blendera włożyć ugotowaną fasolę, cebulę z czosnkiem, mak, tymianek, paprykę i zemleć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z prażoną cebulką.
Przepis na pastę z kalafiora
Składniki: 1 kalafior, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, szczypta chilli, 3 łyżki ziaren sezamu, 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu, 2 łyżki soku z cytryny, oliwa z oliwek, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki, posypać przyprawami, polać oliwą i piec 20–25 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu przełożyć do blendera, dodać uprażone na suchej patelni orzechy, sezam, sok z cytryny, miód, posiekaną pietruszkę, przyprawy i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku.
Przepis na pastę z nasion dyni
Składniki: 200 g pestek z dyni, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 8 suszonych pomidorów, 2 łyżki
oliwy z zalewy z pomidorów, sól, pieprz.
Wykonanie: Pestki dyni namoczyć na 30 minut, odcedzić. Do blendera wsypać pestki dyni, dodać pokrojone ząbki czosnku, sok z cytryny, olej, suszone pomidory i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. W zamkniętym słoiku przechowywać w lodówce do 3 dni.