Przepis na pierogi z mięsem, cukinią i szparagami
Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka gorącej wody, 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz: 250 g mięsa mielonego, sól, pieprz, kmin rzymski, olej, 2 cebule, 1 papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 cukinii, pęczek szparagów, 1 marchewka, 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego.
Do podania: 2 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej.
Wykonanie: Szparagi ugotować al dente. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, marchewkę i startą na tarce cukinię. Od szparagów odciąć główki do podania, a resztę drobno pokroić i dodać do farszu. Do usmażonego farszu dodać sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Dusić, aż całość odparuje. Do miski wsypać mąkę i sól. Zalać wrzącą wodą, a następnie odczekać, aby nieco przestygła, i wyrabiać. Można również gorące wyrabiać mikserem z hakami. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Rozwałkować jak najcieniej, podsypując mąką. Wycinać kółka. Nakładać porcję farszu i sklejać. Wrzucać pierogi na wrzątek z solą i gotować do wypłynięcia. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i podsmażać, aż się zrumieni. Pierogi podawać polane bułką z masłem i główkami szparagów.
Przepis na pierogi z burakami
Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 litra gorącego mleka, 5 łyżek oleju, 1 jajko.
Składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, 1 cebulka posiekana w kostkę i podsmażona na oleju, 4 ugotowane lub upieczone buraki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Do podania: pęczek szczypiorku, roztopione masło, kremowy twarożek chrzanowy.
Wykonanie: Mąkę zalać mlekiem i wymieszać, poczekać aż nieco ostygnie. Dodać olej i jajko i zagnieść energicznie ciasto. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby można dosypać mąki. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić. Buraki i ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach (lub zmiksować), dodać cebulę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszać. Doprawić do smaku. Rozwałkować cienko ciasto, wycinać kółka, nakładać farsz, zlepiać i gotować w osolonym wrzątku. Podawać gorące, polane roztopionym masłem, z serkiem chrzanowym i posypane szczypiorkiem.
Przepis twarogowo-bananowe z sosem truskawkowo-bananowym
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki oleju, szczypta soli.
Składniki na farsz: 400 g twarogu, 1 żółtko, 4 łyżki cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 banan, 2 szczypty cynamonu.
Składniki na sos: 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych), 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 36%, 2 dojrzałe banany.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać twaróg, banana i cynamon. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, nakładać porcje twarogu i zlepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Truskawki utrzeć z bananami, dodać śmietankę i wymieszać. Pierogi podawać z sosem.