3 przepisy na pyszną rybę w adwencieCanva
StoryEditorPrzepisy

3 przepisy na pyszną rybę w adwencie

07.12.2024., 09:00h

Przed nami druga niedziela adwentu. Sprawdź, jakie 3 potrawy z ryby możesz zaserwować swojej rodzinie w tym radosnym czasie oczekiwania.

Spis treści:

Pulpety z mintaja w sosie koperkowym

Składniki:

  • 600 g mintaja,
  • 3 łyżki mąki do pulpetów i 1/2 szklanki do obtaczania pulpetów,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • 4 pieczarki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • pęczek koperku,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • kawałek imbiru (około 2 cm),
  • 1 ząbek czosnku.

Wykonanie: Rybę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i zemleć. Dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, trzy łyżki mąki i wymieszać. Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z każdej strony na rumiano. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone na plasterki. W garnku zagotować litr wody, dodać podsmażone pulpety z marchewką, cebulą, pieczarkami. Gotować około 10 minut, dodać kawałek startego imbiru, sól, pieprz oraz resztę mąki (od obtaczania pulpetów) wymieszanej z pół szklanki wody. Zagotować, doprawić. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek.

Cytrusowy łosoś

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 1/2 szklanki żurawiny,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • świeży rozmaryn.

Wykonanie: Ryby posolić, posypać pieprzem i imbirem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć ryby, plastry cytryny, pomarańczy oraz gałązki rozmarynu. Dusić razem około 10 minut i obrócić na drugą stronę, dodać żurawinę i smażyć kolejne 10 minut. Podawać na gorąco, polane masłem ze smażenia.

Dorsz w sosie szpinakowym

Składniki:

  • 4 kawałki dorsza,
  • 300 g szpinaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki sera mascarpone,
  • 100 ml śmietany 30%.

Wykonanie: Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekną w kostkę cebulę i szklić. Dodać szpinak, dusić razem. Dodać mascarpone i śmietanę, mieszać, aż ser się rozpuści. Rybę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, jajku, ponownie w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron. Na półmisek wylać sos szpinakowy i ułożyć porcje ryby.

Przeczytaj również:

image
Andrzejki 2024

3 przepisy na pyszne przekąski na Andrzejki

Karolina Kasperek

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. styczeń 2025 11:58