Spis treści:
Pulpety z mintaja w sosie koperkowym
Składniki:
- 600 g mintaja,
- 3 łyżki mąki do pulpetów i 1/2 szklanki do obtaczania pulpetów,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- olej do smażenia,
- 4 pieczarki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- pęczek koperku,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- kawałek imbiru (około 2 cm),
- 1 ząbek czosnku.
Wykonanie: Rybę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i zemleć. Dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, trzy łyżki mąki i wymieszać. Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mące i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć z każdej strony na rumiano. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone na plasterki. W garnku zagotować litr wody, dodać podsmażone pulpety z marchewką, cebulą, pieczarkami. Gotować około 10 minut, dodać kawałek startego imbiru, sól, pieprz oraz resztę mąki (od obtaczania pulpetów) wymieszanej z pół szklanki wody. Zagotować, doprawić. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek.
Cytrusowy łosoś
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 1/2 szklanki żurawiny,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- świeży rozmaryn.
Wykonanie: Ryby posolić, posypać pieprzem i imbirem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, ułożyć ryby, plastry cytryny, pomarańczy oraz gałązki rozmarynu. Dusić razem około 10 minut i obrócić na drugą stronę, dodać żurawinę i smażyć kolejne 10 minut. Podawać na gorąco, polane masłem ze smażenia.
Dorsz w sosie szpinakowym
Składniki:
- 4 kawałki dorsza,
- 300 g szpinaku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 3 łyżki sera mascarpone,
- 100 ml śmietany 30%.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekną w kostkę cebulę i szklić. Dodać szpinak, dusić razem. Dodać mascarpone i śmietanę, mieszać, aż ser się rozpuści. Rybę umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, jajku, ponownie w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron. Na półmisek wylać sos szpinakowy i ułożyć porcje ryby.
Przeczytaj również:
Karolina Kasperek