
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami
Składniki na biszkopt: 4 jajka, 100 g mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g cukru.
Składniki na bezę orzechową: 5 białek, 200 g cukru, 250 g posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Składniki na masę budyniową: 1/2 l mleka, 4 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 250 g masła.
Składniki na polewę: 1 łyżka masła, 1 tabliczka czekolady deserowej, 4 łyżki mleka; dodatkowo: 350 g suszonych śliwek, 200 ml rumu.
Wykonanie: Śliwki zalać rumem i odstawić na dobę. Jeśli nie wchłoną całego płynu, odcedzić go na sitku i zostawić do nasączenia biszkoptu. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po kolei żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować bezę. Orzechy posiekać, białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do gęstej masy dodać mąkę ziemniaczaną i orzechy. Wyłożyć na tę samą blachę. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić jeszcze 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Szklankę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem. Ubić żółtka z odlanym wcześniej mlekiem i obiema mąkami. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Budyń można ugotować też dzień wcześniej. Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt nasączyć rumem. Wyłożyć trzy łyżki masy budyniowej, ułożyć bezę, trzy łyżki masy budyniowej, na nią namoczone śliwki i przykryć resztą masy budyniowej. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Zimną polewę wylać na masę budyniową. Na wierzchu można ułożyć suszone śliwki. Ciasto odstawić na pięć godzin do lodówki.
Przepis na brownie z twarogowym kremem i malinami
Składniki na brownie: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła, 200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 3 jajka, szczypta soli, 3 łyżki śmietany 18%, masa z twarogiem, 500 g twarogu z wiaderka, 3 żółtka, 100 g cukru, 2 cukry wanilinowe, 2 łyżki mąki pszennej; dodatkowo: 150 g malin świeżych lub mrożonych.
Wykonanie: Czekolady rozpuścić z masłem, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, wlać czekoladę z masłem, dodać sól, mąkę, śmietanę i wymieszać. Masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać twaróg, a na końcu mąkę.
Masę wylać na brownie i delikatnie wymieszać, patyczkiem zrobić wzorki. Ułożyć maliny na wierzchu ciasta. Piec godzinę w temperaturze 170°C, następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto na godzinę do wolnego studzenia.
Przepis na ciasto czekoladowe z kajmakiem
Składniki na biszkopt: 4 jajka, 100 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżki kakao.
Składniki na krem: 500 ml słodkiej śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 250 g sera mascarpone, 400 g masy kajmakowej; Dodatkowo: 1 duża paczka herbatników. Składniki na polewę: 1 czekolada mleczna, 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%, posiekane orzechy laskowe lub ziemne.
Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na lśniącą masę. Dodać mąkę z kakao, szybko wymieszać i masę wylać na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180°C, a następnie ostudzić. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, ser i ubić na sztywno. Dodać cztery łyżki masy kajmakowej i wymieszać.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę masy śmietanowej, ułożyć herbatniki, na nie resztę masy kajmakowej, przykryć resztą ciastek i wyłożyć resztę masy śmietanowej. Schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną na małym ogniu. Ostudzić i polać ciasto, posypać posiekanymi orzechami i ponownie schłodzić, aby masa zastygła.