
Przepis na pao de queijo, czyli brazylijskie bułeczki serowe
Składniki: 170 g mąki z tapioki, 1 jajko, 2/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, szczypta soli, 100 g sera parmezan.
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 200°C. Foremki do małych mufinek wysmarować oliwą za pomocą ręcznika papierowego. W garnku zagotować mleko z olejem i solą. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać.
Odstawić do ostudzenia, a następnie wbić jajko, ser i utrzeć wszystko mikserem. Masę przelać do foremek i piec ok. 15 minut, aż bułeczki się zrumienią. Studzić na kratce, podawać do kawy.
Przepis na ganze - francuskie faworki
Składniki: 2 jajka, 300 g mąki, 50 g miękkiego masła, 30 g cukru pudru, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy, szczypta soli, olej do smażenia, cukier do obtoczenia.
Wykonanie: Do miski przełożyć masło, cukier, szczyptę soli, ubite z cukrem pudrem jajka, sok pomarańczowy, skórkę i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Schładzać 3 godziny.
Rozgrzać olej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i pokroić je na paski długie na 10 cm i szerokie na 4 cm. Zrobić nacięcia w środku i przekładać jeden koniec (jak w polskich faworkach). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, wyjmować na ręcznik papierowy, a następnie obsypać cukrem.
Przepisn na fritole veneziane - pączki weneckie
Składniki: 400 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli, 1 jajko, 10 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 50 g rodzynek, 50 ml rumu, olej do smażenia, cukier puder do posypania, szczypta cynamonu.
Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut. Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dodać cukier, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Dodać jajko, sól, resztę mąki i wymieszać. Na końcu dodać rodzynki z rumem i jeszcze raz wymieszać.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia ok. 45 minut. Rozgrzać olej w głębokiej patelni albo garnku i nakładać małe porcje za pomocą dwóch łyżek. Smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Usmażone układać na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.