Przepis na sałatkę z kaszą bulgur, łososiem i awokado
Składniki: 100 g kaszy bulgur, sól, pieprz, 100 g wędzonego łososia w kawałku, 1 awokado, miks sałat, około 10 pomidorków koktajlowych, 1 czerwona cebula, sok z cytryny;
składniki na sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 limonki.
Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, ostudzić. Awokado obrać, łyżeczką podzielić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w półplastry. Pomidorki przekroić na połówki. Łososia podzielić na mniejsze porcje.
W misce wymieszać miks sałat, kaszę, kawałki awokado, cebulę, pomidorki. Składniki na sos wymieszać, polać sałatkę.
Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków
Składniki: 600 g młodych ziemniaków (najlepiej wybrać te mniejsze), 10 plastrów wędzonego boczku, 1 brokuł, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 marchewka, stokrotki.
Składniki na sos koperkowo-czosnkowy: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, pęczek koperku.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jajka ugotować, obrać i przekroić na pół. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć, tak aby tłuszcz się wytopił, a boczek stał się chrupiący. Marchewkę obrać, opłukać i obieraczką zrobić paski. Brokuł pokroić na różyczki, ugotować i odcedzić, zalać zimną wodą, aby nie stracił koloru.
Składniki sosu wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu ułożyć ziemniaki, połówki jajek, brokuł, plastry boczku i paski marchewki. Podać z sosem i posypać koperkiem i stokrotkami.
Przepis na sałatkę arbuzową
Składniki: 1/2 arbuza pokrojonego w kostkę (można wcześniej go schłodzić), 2 garście rukoli, kilka posiekanych liści mięty, 2 opakowania małych kulek sera mozzarella, 3 łyżki ziaren słonecznika, około 10 truskawek pokrojonych na ćwiartki; składniki na
Sos balsamiczny: 4 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie: Na talerzu ułożyć liście rukoli i kostki schłodzonego arbuza. Kulki mozzarelli pokroić na połówki, ułożyć razem z ćwiartkami truskawek. Składniki sosu balsamicznego wymieszać i polać nimi sałatkę.
Ziarna słonecznika wyłożyć na suchą patelnię, lekko posolić i przypiec. Posypać ziarnami sałatkę i od razu podawać.