Trzy przepisy na lekkie, letnie sałatkiTPR
StoryEditorLetnie przepisy

3 przepisy na pyszne letnie sałatki

22.06.2024., 09:00h
Oto trzy przepisny na letnie i lekkie sałatki, które sprawdzą się jako idealne dopełnienie obiadu w ogrodzie bądź przyjęcia ze znajomymi.

Przepis na sałatkę z kaszą bulgur, łososiem i awokado

Składniki: 100 g kaszy bulgur, sól, pieprz, 100 g wędzonego łososia w kawałku, 1 awokado, miks sałat, około 10 pomidorków koktajlowych, 1 czerwona cebula, sok z cytryny;

składniki na sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 limonki.

Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, ostudzić. Awokado obrać, łyżeczką podzielić na małe porcje, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w półplastry. Pomidorki przekroić na połówki. Łososia podzielić na mniejsze porcje.

W misce wymieszać miks sałat, kaszę, kawałki awokado, cebulę, pomidorki. Składniki na sos wymieszać, polać sałatkę.

image
sałatka z kaszą bulgur
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na sałatkę z młodych ziemniaków

Składniki: 600 g młodych ziemniaków (najlepiej wybrać te mniejsze), 10 plastrów wędzonego boczku, 1 brokuł, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 marchewka, stokrotki.

Składniki na sos koperkowo-czosnkowy: 3 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, pęczek koperku.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jajka ugotować, obrać i przekroić na pół. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć, tak aby tłuszcz się wytopił, a boczek stał się chrupiący. Marchewkę obrać, opłukać i obieraczką zrobić paski. Brokuł pokroić na różyczki, ugotować i odcedzić, zalać zimną wodą, aby nie stracił koloru.

Składniki sosu wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu ułożyć ziemniaki, połówki jajek, brokuł, plastry boczku i paski marchewki. Podać z sosem i posypać koperkiem i stokrotkami.

image
sałatka wiosenna ze stokrotkami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na sałatkę arbuzową

Składniki: 1/2 arbuza pokrojonego w kostkę (można wcześniej go schłodzić), 2 garście rukoli, kilka posiekanych liści mięty, 2 opakowania małych kulek sera mozzarella, 3 łyżki ziaren słonecznika, około 10 truskawek pokrojonych na ćwiartki; składniki na

Sos balsamiczny: 4 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie: Na talerzu ułożyć liście rukoli i kostki schłodzonego arbuza. Kulki mozzarelli pokroić na połówki, ułożyć razem z ćwiartkami truskawek. Składniki sosu balsamicznego wymieszać i polać nimi sałatkę.

Ziarna słonecznika wyłożyć na suchą patelnię, lekko posolić i przypiec. Posypać ziarnami sałatkę i od razu podawać.

image
sałatka arbuzowa
FOTO: Mariusz Kosmala

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 10:44