Przepis na kwiat z ciasta z camembertem
Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej, 300 ml ciepłej wody, 25 g drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli;
dodatkowo: 100 g masła, świeży rozmaryn, mąka, 150 g sosu żurawinowego, 1 okrągły camembert, olej do posmarowania.
Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać gałązki rozmarynu i posiekany rozmaryn, odstawić aby masło nabrało aromatu. Drożdże utrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut. Rozwałkować i wycinać szklanką koła około 30–36 sztuk.
Na połowie krążków rozłożyć masło z rozmarynem, na reszcie sos żurawinowy. Koła składać na pół, a potem złączyć dwa rogi, trochę jak rogaliki. Blachę wyłożyć papierem. Na środku ułożyć ser. Układać pierścienie z krążków wokół sera – najpierw pierścień „żurawinowy”, potem z ciasta z masłem rozmarynowym i znów pierścień z „rogalików” z żurawiną.
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Posmarować ciasto delikatnie pozostałym masłem rozmarynowym, ułożyć gałązki rozmarynu i piec około 35 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i podawać.
Przepis na polędwiczki caprese
Składniki: około 10 polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki włoskiej przyprawy, sól, pieprz, mielona papryka, oliwa z oliwek, kulka mozzarelli, 1 opakowanie minimozzarelli, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, ocet balsamiczny.
Wykonanie: Kurczaka doprawić solą, pieprzem, przyprawą i papryką i odstawić na 30 minut. Obsmażyć mięso na patelni z dwóch stron. Ułożyć je na blaszce, na każdym kawałku ułożyć mozzarellę i zapiekać około 10 minut, aż ser się rozpuści. Pomidorki i małe kulki mozzarelli pokroić na plasterki.
Ułożyć na każdej porcji mięsa naprzemiennie plasterki sera i pomidorków, dodać listki bazylii, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na bagietkę ze stekiem wołowym
Składniki: 2 bagietki, 400 g polędwicy wołowej, sól, pieprz, oliwa z oliwek, natka pietruszki.
Składniki na karmelizowaną cebulę: 6 cebul, sól, pieprz, 4 łyżki masła, 3 łyżeczki cukru brązowego, 3 łyżeczki octu balsamicznego.
Składniki na sos chrzanowy: 3 łyżki chrzanu, 5 łyżek majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię. Dodać szczyptę soli, masło i zeszklić. Dodać cztery łyżki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Zwiększyć ogień, dodać cukier, ocet i smażyć, aż się skarmelizuje (około 15 minut).
Polędwicę pokroić na plastry wielkości kromki, posolić, posypać pieprzem i solą. Odstawić na 5 minut, usmażyć na grillu steki. Składniki sosu chrzanowego połączyć i wymieszać. Bagietki pokroić ukośnie na kromki, delikatnie skropić oliwą z oliwek i zapiekać 10–15 minut w temperaturze 170°C. Każdą posmarować sosem chrzanowym, ułożyć kawałek steka i skarmelizowaną cebulę. Posypać natką pietruszki i podawać.